Gemiddeld kerstliedje gaat 101 keer mee

Media / News

Het vertrek van de Sint uit het land is voor Belgen het startsein om over te schakelen naar kerstmuziek. Sinds 5 december, oftewel twintig dagen vóór kerst, begint de gemiddelde Belg namelijk met het luisteren naar kerstmuziek. Daarbij hoeven we niet bang te zijn te vroeg te pieken: gemiddeld kunnen we een kerstliedje 101 keer horen tot we het zat zijn. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Sonos, uitgevoerd door Atomik Research onder 1.000 mensen in België die kerst vieren.

Een kwart van de respondenten (23 procent) is van plan om kerstmuziek te luisteren bij het optuigen van de boom. Dit zijn de liedjes die het meest worden gedraaid om de festiviteiten af te trappen:

 1. All I want for Christmas is You – Mariah Carey (45 procent)
 2. Last Christmas – Wham! (38 procent)
 3. Jingle Bell Rock – Hall & Oates (21 procent)
 4. Santa Tell Me – Arianna Grande (19 procent)
 5. Santa Claus is coming to town – Michael Bublé (13 procent)
 6. Christmas – Darlene Love (13 procent)
 7. It’s beginning to look a lot like Christmas – Perry Como (11 procent)
 8. Wonderful Christmas – Paul McCartney (11 procent)
 9. Do They Know it's Christmas – Band Aid (9 procent)
 10. Bakske Vol Met Stroo – Urbanus (6 procent) 

Angst voor de ongemakkelijke stilte

Als het dan eenmaal kerst is, eten negen van de tien Belgen (91 procent) met de kerst liever thuis dan op restaurant. Ook al zijn we wel wat bang voor een ongemakkelijke stilte tijdens zo’n diner (42 procent), en kunnen we ook het geluid van bestek op borden missen als kiespijn (27 procent). Daarom zet bijna de helft (47 procent) kerstmuziek in om te zorgen voor een ontspannen sfeer. Want volgens 49 procent van de respondenten draagt een goede playlist bij aan de sfeer, en een kwart (23 procent) voelt zich tijdens het eten meer op zijn gemak met de juiste muziek. Om het kerstfeest helemáál onvergetelijk te maken, zouden we het liefst Mariah Carey uitnodigen als tafelgast (23 procent). Daarnaast mogen ook Stromae, Ariana Grande en Dua Lipa bij veel Belgen aanschuiven.

Geen inspiratie? Sonos Radio wel!

Via DAB+ zijn diverse kerstzender te beluisteren. Sonos zelf blijft niet achter en voor wie kerstmuziek-inspiratie kan gebruiken, heeft Sonos een eigen radiostreamingservice die gratis is voor elke Sonos-gebruiker: Sonos Radio. Dit is een service met stations van de grootste artiesten, met de hand gecureerde playlists en duizenden radiostations – waaronder meer dan tien stations speciaal voor de feestdagen. Enkele tips:

 • Kerstgevoel – of die kerst nu wit wordt of niet, met dit station kom je sowieso in de stemming.
 • Kerst met Klasse – kerst is meer dan jingle bells en Mariah Carey-meezingers. Vier de feestdagen in stijl, met klassiek, instrumentale jazz covers en origineel eigen werk.
 • Mistletoe – een heerlijke lijst onder leiding van ‘s werelds grootste popsterren van gisteren én vandaag.
 • Tanz! (voor Hanukkah) en Joyous Kwanzaa (voor de viering van de zwarte diaspora)
 • Country Christmas – trek je laarzen uit en kom in de feeststemming.
 • Holidaze. Kerstmuziek voor muziekliefhebbers – deze lijst staat vol met zeldzame muzikale juweeltjes uit de R&B, soul, modern rock en country.