Zijn gokkers fan van FC Losers?

Crea / News

T-Shirts-paspoppen.jpg_116528909Het Wereldkampioenschap komt eraan en de publiciteitsstorm ook. De kans is groot dat vele jongeren in aanraking komen met verleidelijke online sportweddenschappen. Spelers met gokgerelateerde stoornissen wagen hun eerste gok op de gemiddelde leeftijd van ongeveer 20 jaar. Dat is vijf jaar eerder dan de niet-problematische spelers. Om deze kwetsbare spelers te beschermen, neemt de Kansspelcommissie als toezichthouder op de kansspelen het voortouw en lanceert ze met de hulp van Voice Agency een ludieke preventiecampagne die gericht is op jongeren en hun omgeving.
Kansspelen hebben altijd bestaan maar toch moeten er nu maatregelen genomen worden, zegt de Kansspelcommissie: "Met de komst van online kansspelen en de enorme bedragen die worden besteed aan reclame is het van essentieel belang dat we jongeren en de meest kwetsbaren aanzetten tot voorzichtigheid en dat we hen informeren over de gevaren van excessief gokgedrag." Naast toezicht houden op kansspelaanbieders wil de Kansspelcommissie ook preventieve maatregelen nemen door het lanceren van een grootschalige bewustmakingscampagne. Die campagne heeft een duidelijke boodschap: gokken is geen duurzame bron van inkomsten.
Niets werkt beter dan humor om complexe onderwerpen aan te pakken. De campagne #Fanvanverliezen vestigt de aandacht op het feit dat de winstkansen bij online gokken zo klein zijn dat je bijna graag moet verliezen om je blind in het spel te gooien. Brusselse voorbijgangers ondervonden het bij een experiment dat gefilmd werd met verborgen camera. Ze werden aangetrokken door de prestaties van een geweldige ballenjongleur. Zijn coach moedigde de omstaanders aan om te wedden op de kunstjes van zijn beschermeling. Resultaat: telkens opnieuw, als bij toeval, verstoorde een onvoorzien element de act van de ballengoochelaar. Als troostprijs overhandigde de coach aan de ongelukkige gokkers een truitje van FC Losers, een fictieve club van deelnemers aan sportweddenschappen die helaas geld verloren hebben.
De video wordt gepromoot op de sociale netwerken en via een mediacampagne. Op het einde verwijst hij jongeren door naar de preventiesite www.fanvanverliezen.be. Daar kunnen ze terecht voor advies, vinden ze adressen om hulp te zoeken, evenals informatie over de manier waarop ze zich kunnen laten uitsluiten van gokken als ze de controle over hun gokgedrag verliezen. Spelers en hun omgeving kunnen 24/7 terecht op de gratis hulplijn SOS SPELEN via 0800/35.777.