Google introduceert Google Assistent in België

Innovation / Media / News

Google Assistent Google introduceert op 28 mei de Belgische Google Assistent voor Android- en iOS smartphones en hoofdtelefoons. De Google Assistent staat altijd voor je klaar om te helpen in alledaagse situaties, simpelweg door een opdracht te geven of een vraag te stellen. Of je nu je agenda wilt beheren, een wekker voor morgenochtend wilt zetten of wil weten of het druk is op de weg. De Google Assistent is oproepbaar op geschikte apparaten door de Home-knop ingedrukt te houden of “Oké Google” te zeggen.
Kunstmatige intelligentie

Al sinds de jaren ‘50 is natuurlijke spraakinteractie met computers één van de grote uitdagingen in de informatica. Om spraakherkenning van hoge kwaliteit aan te bieden en de verschillende talen in België goed te begrijpen, heeft Google jarenlang geïnvesteerd in kunstmatige intelligentie en Natural Language Processing, die twee belangrijke fundamenten van de Google Assistent zijn. Gecombineerd met de informatie uit de populairste zoekmachine ter wereld, heeft de Google Assistent een grote hoeveelheid kennis en een goed gevoel voor context in gesprekken. Bovendien blijft de Assistent leren van zijn gebruikers, waardoor het systeem continu beter wordt.
Belgische merken, Belgisch nieuws, Belgische moppen
De Google Assistent spreekt momenteel met een accent uit Nederland, maar is gelokaliseerd voor België. De functionaliteit en persoonlijkheid zijn aangepast aan ons land: zo zingt de Assistent Belgische liedjes, volgt het de Belgische voetbalcompetitie en begrijpt het dat de vraag ‘Wat voor weer wordt het morgen?’ heel belangrijk is voor Belgen.
Bovendien hebben bekende Belgische bedrijven bijgedragen aan de functionaliteit van de Google Assistent. Dankzij het ontwikkelaarsplatform Actions on Google kunnen derden de Assistent uitbreiden. Een groot aantal Belgische merken heeft zo’n Action on Google gebouwd of zijn volop bezig met de ontwikkeling van een eigen functionaliteit.
Zo kun je bij Telenet of Proximus je datagebruik opvragen, bpost vragen wanneer je pakketje aankomt, bij het KMI checken of de zon morgen zal schijnen, vragen aan NMBS wat voor jou het meest interessante treinticket is, de limiet van jouw bankkaart opvragen bij ING, nagaan wat het laatste nieuws is via VRT weldra of de Mediahuis-kranten, of cadeau-inspiratie op doen bij bol.com. De Actions kan je activeren door “Oké Google. Praat met” te zeggen. De meeste Belgische Actions on Google zijn meteen bij lancering van de Google Assistent beschikbaar.
Google AssistentOok Colruyt plant stappen te ondernemen met Google Assistent, al zullen we daar nog even op moeten wachten. Vier weken lang testte Colruyt Laagste Prijzen in februari en maart als eerste Belgische supermarkt in samenwerking met 200 klanten ingesproken boodschappenlijstjes. De test werd uitgevoerd met de versie uit Nederland en Frankrijk. Testers konden producten en hoeveelheden toevoegen via spraak, waarna hun lijstje automatisch werd opgeslagen in de MyColruyt-app en op colruyt.be. De MyColruyt-app ging nog een stapje verder en bood productsuggesties aan op basis van de klant zijn vaak gekochte producten.
Nu de lancering van de Belgische Google Assistent van start gaat, laat Colruyt weten eerst nog aan de slag te zullen gaan met de feedback uit de betatest alvorens te lanceren, wat het oorspronkelijke doel van de test was. In co-creatie met zijn klanten ging Colruyt op zoek naar optimalisaties en learnings. Zo wil de retailer bijvoorbeeld nog meer inzetten op verbetering van de productsuggesties en intuïtiever gebruik van zijn spraakassistent om de efficiëntie verder te verbeteren.
Beschikbaarheid
De uitrol van de Belgische Google Assistent start op 28 mei. De Assistent komt de komende dagen geleidelijk naar Android-toestellen met Android 5 Lollipop of hoger die zijn ingesteld op Nederlands en locatie België. Ook iOS-gebruikers (versie 10 of nieuwer) kunnen de Google Assistent-app downloaden in de App Store.
De Google Assistent is wereldwijd oproepbaar via meer dan 1 miljard apparaten, beschikbaar in meer dan 30 talen in 80 landen en werkt samen met meer dan 30.000 typen slimme apparaten in het huishouden van meer dan 3.500 merken wereldwijd. Ook is de Google Assistent te vinden in auto’s van meer dan veertig merken en in slimme speakers.