GRP Media Vision Day: schermen voor gevorderden

Media / News

GRP 1

Adverteerders, bureaus, regies en media waren ondanks de tropische temperaturen massaal van de partij op de GRP Media Vision Day. De gasten konden er heel verscheiden uiteenzettingen over de media-evoluties in het nieuwe millenium volgen. Het thema van de dag luidde heel toepasselijk No screens, no glory'. "We staan voor enorme uitdagingen," leidde moderator Thierry Tacheny de dag in. "Wij geven het woord aan vertegenwoordigers van alle media. Zo kunnen we lokale en internationale visies afwisselen en verzoenen."

De dag ging van start met een uiteenzetting door Matthew Corbin (Facebook). Het sociaal netwerk is nagenoeg 's werelds grootste verspreider van mobiele video geworden. Met zijn optie Live verdringt het stilaan YouTube: dankzij die optie kan iedereen voortaan live video posten. Zo kunnen de leden van het netwerk zich ontpoppen tot cameraman en monteur. "Zowat 62% van de eigenaars van smartphones bekijkt deze om de 30 seconden," aldus Matthew Corbin. Facebook wil op het vlak van video incontournable worden, getuige de overname van de applicatie WhatsApp.

Stefan Lameire (Clear Channel) nam het op voor de Out Of Home (OOH). Die is digitaal in volle ontwikkeling, maar de traditionele 'papieren' affiches hebben nog een mooie toekomst voor zich: het vertegenwoordigt nog steeds 60% van het portfolio. Zo maakt digitale OOH reclameformules mogelijk die de targeted advertising benaderen. De Angelsaksische landen staan al zover, maar België heeft op dat vlak flink wat werk voor de boeg. Interessante noot: Thierry Tacheny stelde Stefan Lameire een vraag over het contract met de NMBS, maar die beklemtoonde dat het "spijtig voor de markt" is en voegde er aan toe: "Wij hebben een Plan B, net zoals in Londen, waar we ook zo'n segment verloren. Wij zijn niet langer een klassiek medium maar een platform!"

Ook interessant was de uiteenzetting door Jelle Demanet (Profacts). Hij analyseerde het gebruikersgedrag in een situatie waarbij alle schermen dezelfde afmetingen zouden hebben. Om het eenvoudig samen te vatten: hij berekende de impact van een campagne bedoeld voor het bioscoopscherm maar bracht die terug op de maat van een smartphonescherm. Momenteel is de aandacht voor een bioscoopcampagne groter vanwege factoren zoals de kalmte en duisternis in de zaal, maar ook vanwege de actieve wil om een film te gaan kijken.

Xavier Bouckaert, CEO van de Roularta Media Group, had het over de onvermijdelijke digitalisering van de geschreven pers en stelde daarbij vast dat die evolutie sterk varieert per onderneming. Roularta staat heel open voor digitalisering, hoewel de doelgroepen en risico's verschillen.

grp 2

Na de lunch stelde Stéphanie Röckmann het aanbod TV Replay van haar werkgever Proximus TV voor. De operator test momenteel targeted advertising samen met RTL Belgium. Het idee erachter is als volgt: de reclame van de zenders wordt aangepast aan de doelgroep.

Olivier Braet, projectleider bij Project Leader chez iMinds – SMIT, hield eveneens een boeiend betoog. Hij analyseerde de strategie van mediaondernemingen en vroeg zich daarbij of hoe zij hun investeringen herzien in tijden van digitalisering.

Tot gaf Jean-Paul Philippot tekst en uitleg bij het platform Auvio van RTBF. Met dat project zet zijn Franstalige openbare omroep zwaar in op digitaal: ze voegde in 2010 niet toevallig .be toe aan haar logo. Auvio is geen nieuwe zender maar een plaats waar gebruikers audio- en videocontent van de RTBF terugvinden, met ongeziene nieuwe succesformules zoals de webseries.

Heeft televisie nog een mooie toekomst bij deze wonderlijke vermenigvuldiging der schermen? "Ik verwacht dat televisie haar toekomst vol vertrouwen mag tegemoet zien," antwoordt Thierry Tacheny. "Ze zal haar vernieuwing van de kijkerservaring verderzetten. Op reclamevlak zal ze haar kijkers almaar meer zin geven om diensten en producten te kopen die ze zelf willen. Dat heet dan gerichte reclame. Het biedt nieuwe kansen aan adverteerders die tot voor kort van het scherm wegbleven."

De verwachtingen van de adverteerders zijn vergelijkbaar. "De vernieuwing is bijzonder boeiend maar roept een aantal vragen op," verklaart Valérie Mofitis van Unilever. "We moeten onze visie op mediaplannen herbekijken. Als adverteerder verandert mijn vak niet. De consument blijft centraal staan in onze strategische oefeningen. Zelfs al is iedereen 'hypergeconnecteerd', dan nog gaan we naar de consument toe. Wij hebben al eerder nagedacht over de evoluties. Het verschil is dat de markt veel ingewikkelder is geworden: we stellen een proliferatie van 'touchpoints' vast - maar ook van de kansen. Het is nu aan ons om de juiste middelen te kiezen om de consument te raken en om alles te integreren in een plan dat werkt. Dat is de rol van de mediabureaus. Voor ons is dit cruciaal."