Harry Demey: "Een mens is wat een mens is"

Communication / News / Positive Vibes

We hebben als mensen allemaal ons eigen DNA en onze eigen karakteristieken. En het is mij de laatste weken duidelijk geworden dat in tijden van crisis een mens niet fundamenteel verandert. We passen ons aan, aan de situatie (we blijven in ons kot, we telewerken, we gaan om 20 uur applaudisseren voor de zorgverleners), maar fundamenteel veranderen we niet. Integendeel. De crisis vergroot hoe we zijn nog meer uit. Mensen die B/C (Before Corona) weinig empathie hadden hebben dat nu nog meer niet. Mensen die altijd al te laat in een meeting kwamen doen dan nu ook nog (Alleen is dat nu nog vervelender want dan zit je gewoon naar een scherm te staren in de hoop dat hij of zij alsnog opdaagt zonder op te durven staan om een koffie te gaan halen omdat het dan zou lijken dat jij te laat in de meeting komt.) Fundamenteel veranderen we dus niet, het wordt alleen nog meer zichtbaar dezer dagen.

Hetzelfde geldt voor bedrijven. Bedrijven die in hun houding B/C arrogant waren worden dat nu nog meer. Ze passen zich niet aan, zien geen kansen maar zijn nog meer van wat ze al waren. Hun procedures worden nog strikter, nog meer niet-werkbaar en ze beginnen steevast al hun communicatie met ‘n.a.v. het covid-19….’. En dan volgt er een juridisch gelul waar zelfs een topadvocaat zijn hoofd van gaat draaien. Hun communicatie is ook in één richting. Ze zeggen iets maar geven geen kans om te antwoorden. Ze praten zonder te luisteren. In plaats van alles te herbekijken gaan ze nog meer in hun ivoren toren zitten. De kans is groot dat wanneer ze eruit komen de wereld er zo A/C uitziet dat ze niet meer kunnen meedoen. Dat ze zichzelf aan de kant hebben gezet. Bedrijven die B/C al mens/maatschappij- en klantgericht waren zijn dat nu nog meer. Ze zijn zich nu aan klaarstomen voor de A/C-periode.  Ze gaan niet in lockdown maar bereiden zich voor om nog een nog beter bedrijf te worden.  Om nog menselijker te worden, nog maatschappelijk relevanter en extreem klantgericht. Zij zullen overwinnen en standhouden in de veranderde wereld?

Merken zijn niet anders.  Je kan vandaag zien of hun DNA ergens uitgevonden werd door sluwe marketeers of echt is. Met echte waarden en echte attitudes. Merken die niet zomaar voor één of andere elevator pitch beginnen met ‘We gonna change the world’. Maar merken die dat echt menen. Merken die vandaag zwijgen omdat ze niets relevants te vertellen hebben en merken die communiceren omdat ze wel iets relevants te vertellen hebben. Merken die zeggen wat ze doen en doen wat ze zeggen. Die merken zullen A/C er niet alleen nog zijn maar er nog sterker zijn. Ik breng hulde aan die merken van bij ons die zo zijn. De Delhaizes, Torfsen, VRT’s, JBC’s en andere zeer lokale merken die het zo goed menen met mens en maatschappij en met hun klanten (wij dus). 

Ne mens is wat ne mens is, een bedrijf is wat het is, een merk is wat het is. B/C en A/C.

En de toekomst is A/C.

Harry Demey, CEO LDV United