Het kan Air en CAP 48 niets schelen

Crea / News

Air CAP48CAP 48 is een organisatie die ijvert voor de inclusie van mensen met een handicap in de maatschappij. Via fondsenwerving en projectwerking, maar ook door brede sensibilisering. "80% van de handicaps zijn het resultaat van een ongeluk tijdens het leven," zegt Renaud Tockert, algemeen directeur van CAP 48. "Dat betekent op zo’n moment niet alleen een drastische omwenteling van een persoonlijk leven op fysiek en mentaal gebied. We constateren dat mensen vanaf dan plotseling al te vaak gereduceerd worden tot hun handicap. Door een blik op straat, door onaangepaste infrastructuur, door een job die ze niet krijgen… En door een vraag die ze dagelijks krijgen te verwerken: Hoe is het gebeurd?’"

Die vaststelling leidde tot een slimme campagne van Air voor CAP48. Want het gaat op het eerste zicht een onschuldige vraag, maar wel één die mensen met een handicap voortdurend naar het verleden, naar hun ongeluk, katapulteert. "Op zich vind ik de vraag niet zo erg,” vertelt Yves Krauth, die nu al meer dan 8 jaar in een rolstoel zit. “Maar we zijn veel meer dan dat ene verhaal over ons ongeluk, de échte verhalen zijn te vinden in wat we nu doen en wat we in de toekomst nog gaan doen. Eigenlijk doet het er helemaal niet toe hoe ik in die rolstoel ben beland."

Net daarom besloot CAP48 om het verhaal van Yves’ ongeluk en over hoe hij in zijn rolstoel is beland uit de doeken te doen. Of beter, de verhalen. "Op 31 augustus vertelde Yves meer dan 50 verschillende scenarios over de mogelijke oorzaak van zijn handicap," verduidelijkt Bart Gielen, CD bij Air. ‘Via TV, radio, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, kortom alle mogelijke kanalen, krijg je telkens weer een ander verhaal te horen over ‘hoe het is gebeurd’. De ene keer is Yves van z’n paard gevallen, de andere keer is zijn handicap het resultaat van een slecht uitgevoerde Heimlichgreep. Elke keer wordt er afgesloten met dezelfde boodschap: Hoe het gebeurd is, maakt niet uit. Hoe we er samen mee omgaan wél."air cap47 long

Deze boodschap wordt meteen stevig neergezet op de eerste dag van de campagne door de bijzonder brede mediamix waarin al deze verhalen worden verteld. De twee daaropvolgende campagneweken komt deze boodschap elke dag met nieuwe scenario’s naar buiten. "Een enorme productionele uitdaging, maar dankzij de hulp van Bounce Rocks en Sonhouse kunnen we zeer agile werken. We hopen dat mensen na het zien van deze campagne zich de échte vraag stellen: Kijk ik naar de mens of naar zijn handicap? Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat mensen met een handicap volledig deel uitmaken van onze maatschappij? En dat geldt voor alle mensen met een handicap, aangeboren of niet’," besluit Bart Gielen.

CAP48 - How did it happen? [Social Film] - Long version - EN

CAP48 - Comment c'est arrivé [Social Film] - Long version

CREDITS
Agency: Air
Client: Renaud Tockert, Bénédicte Duval, Aurélie Englebert
ECD: Eric Hollander
CD: Bart Gielen
Creatives: Ruben Van Maldeghem, Yannick De Haes, Dries Floridor, Jonas Marysse, Yves Krauth
Strategy: Dieter Riemaeker/Max Van Santen
Connection plan: Max Van Santen
Account: Julie Demoulin
Design: Yannick De Haes, Ruben Van Maldeghem, Dries Floridor, Jonas Marysse
Director/Photographer: Pieter Neirynck
Production Company: Bounce Rocks
Producer: Marlies Neudt
Sound: Sonhouse