Het roken gaat vanaf 1 januari de pijp uit

Crea / News

Vanaf 1 januari mag er niet meer gerookt worden op de perrons in de stations. Het volledige spoorwegdomein wordt rookvrij en NMBS lanceert in samenwerking met TBWA\Belgium een bewustmakingscampagne voor de reizigers. Bijna 3/4de van de treinreizigers is voorstander van deze maatregel. De maatregel is al sinds 2017 van kracht in de Franse stations en sinds 2020 in Nederland. Op 1 januari 2023 is België dus aan de beurt. Roken en vapen worden verboden in heel het station, ook in de open lucht. Om de wijziging vlot door te voeren, start NMBS op 19 december met een sensibiliseringscampagne in de stations en op de trein. De boodschappen zullen worden verspreid via affiches, aankondigingen en informatieschermen, maar ook via verschillende digitale kanalen.

Het algemeen rookverbod in de stations is een politieke beslissing, die NMBS en de kankerverenigingen alleen maar kunnen toejuichen. Concreet zal de maatregel gelden in alle 550 stations van het land. Er zijn drie doelstellingen: gezondheid, netheid en duidelijkheid. Marc Michils, woordvoerder van Generatie Rookvrij: "Onze kinderen hebben het recht om in goede gezondheid op te groeien, dus ook zonder blootstelling aan tabak. Aangezien kinderen minder en minder mensen zien roken, wordt de afwezigheid van tabak de nieuwe norm voor hen. Generatie Rookvrij"is verheugd over deze maatregel die ons dichter brengt bij de eerste generatie zonder tabak."

Dit verbod past binnen een trend die gelanceerd werd in 2004, toen roken werd verboden in de trein. Roken werd geleidelijk verboden op de werkplek, in de stations en op de overdekte perrons, vervolgens in gesloten horecagelegenheden, in voetbalstadions en op speelplaatsen. En nu is het ook volledig verboden op het spoorwegdomein. NMBS heeft ook een programma op poten gezet voor de personeelsleden die willen stoppen met roken. Sinds juni 2021 wordt hun de nodige ondersteuning geboden om komaf te maken met deze gewoonte.