Hoe ziet reclamebureau van de toekomst
 eruit?

Communication / News / Research

studenten PXL HasseltDe studenten Communicatiemanagement van Hogeschool PXL in Hasselt deden een onderzoek naar de toekomst van de reclamebureaus. Hun conclusie: door nieuwe technologieën zien reclamebureaus er in 2025 helemaal anders uit. Maar, die reclamebureaus moeten wel blijven inzetten op creativiteit.

In juli 2015 schreef Tom De Bruyne in Bloovi een uitermate boeiend artikel, zagen ze bij de hogeschool: "Is de reclamesector het volgende disruptie slachtoffer?" Dat artikel vormde de basis voor het onderzoek dat studenten Communicatiemanagement van Hogeschool PXL uitvoerden. De studenten stelden een vragenlijst op die verspreid werd via de social media (Facebook, Linkedin en Twitter). 62 Nederlandstalige experts in de communicatie vulden de vragenlijst in. Daarmee is de respons en het onderzoek niet representatief, maar het geeft wel een duidelijke richting en tendens.

Uit de resultaten blijkt heel goed dat de reclamebureaus de technologische ontwikkelingen zien als de grootste uitdaging. Die technologie zorgt er voor dat er op een andere manier met de consument gecommuniceerd moet worden. Daardoor moeten reclamebureaus medewerkers aanwerven met andere profielen en hun traditionele manier van werken aanpassen.

De ROI, brengt reclame ook iets op, blijft onder het wateroppervlak. Dat is voor de reclamebureaus (nog steeds) geen issue. Terwijl net in de bedrijven een heel sterke vraag is om de ROI van campagnes in beeld te brengen.

Volgens de ondervraagde reclamebureaus wil de opdrachtgever creatieve en strategische adviezen krijgen. Dat was vroeger zo. En dat blijft ook in de toekomst zeer belangrijk.  En daarom zijn volgende competenties onmisbaar om te overleven in een reclamebureau: vakkennis, creativiteit, flexibiliteit, nieuwgierigheid en passie.

Hoe het reclamebureau van de toekomst er nu gaat uitzien, is een vraag waarover de meningen enorm verdeeld zijn. Eén zesde van de bevraagden durft zelfs niet te voorspellen hoe de toekomst er uit zal zien. Zij die dit wel doen zien het bureau van 2025 zo: het zal een bureau worden waar veel gewerkt wordt met het inhuren van creatievelingen en waar ingezet wordt op co-creatie. Het zullen meestal geen full service bureaus meer zijn, maar eerder bureaus die inspelen op een niche. Ook het belang van data zal groeien waardoor een bureau tot op een persoonlijker niveau te werk kan gaan. Dit alles wordt nog aangevuld door een gezonde dosis creativiteit. De medewerker voor het reclamebureau van de toekomst is een creatieveling die zich kan aanpassen in een digitale wereld. Zij moeten vooral nieuwsgierig zijn naar en een passie hebben voor nieuwe trends.

Aan de ondervraagden werden verschillende stellingen voorgelegd met betrekking tot evoluties in de sector. Hogeschool PXL zet de belangrijkste besluiten op een rij:

  • Lineair televisiekijken sterft: 19,7% was het oneens met de stelling en 21,3% was het helemaal eens.
  • Reclamespots sterven uit: Hier is het antwoord van onze doelgroep duidelijk, namelijk oneens (45,9%).
  • Zoekmachines winnen nog steeds aan belang. Bij deze stelling antwoord onze groep: Eens (47,5%).
  • Reclamebureaus komen niet te pas bij zoekmachinemarketing: helemaal oneens (42,6%).
  • De toekomst ligt vast bij de influencers: Hieruit kunnen we geen duidelijk antwoord scheppen omdat de meerderheid neutraal heeft geantwoord. We kunnen dus concluderen dat dit nog niet vast staat.
  • Merken worde zelf mediabedrijven: meerderheid (44,3%) is het eens. 26,2% is het oneens.
  • Branded content neemt de rol van reclame over: Eens (32,8%).
  • Traditionele reclamebureaus verdwijnen: Hier kunnen we geen duidelijke conclusie maken want zowel 32,8% is het eens als 32,8% het oneens is.
  • Reclamemensen maken plaats voor consultants: Hier is de doelgroep mee eens (41%).
  • Reclame is haar monopolie op impact kwijt: Meerderheid (34,3%) stemt hiermee op eens.
  • De klantendienst via sociale media is een marketingtool: hier is er een duidelijk antwoord namelijk eens met 57,4%.
  • Gepersonaliseerde reclame wint aan belang: De meerderheid antwoordt eens met 47,5%.
  • Bedrijven zullen in de toekomst hun communicatietools en plannen steeds sneller moeten aanpassen aan de media van hun doelpubliek: Hier is het antwoord eens ( 50,8%) en helemaal eens (36,1%), hier kunnen we dus een duidelijk antwoord uit halen.