Houden Vlaamse hogescholen van social media?

Media / News / Research

Inez Asaert

Inez Asaert


Alle Vlaamse hogescholen gebruike sociale media om met potentiële studenten in contact te komen en om met de huidige studenten een relatie op te bouwen. En dat is verstandig, want met sociale media kan je als hogeschool je zelf profileren. Inez Asaert, studente Communicatiemanagement aan Hogeschool PXL, maakt in het kader van haar bachelorproef een stand van zaken op van de Vlaamse Hogescholen op sociale media. Deze bachelorproef is verkrijgbaar als whitepaper. Te downloaden via noscura.nl/portfolionl/whitepaper-social-media-gebruik-vlaamse-hogescholen/.
Er is op dit moment bijzonder weinig informatie te vinden over het social media-gebruik van de hogescholen in Vlaanderen. Doel van het onderzoek is om dit in kaart te brengen. Daarbij werd gebruik gemaakt van OBI4wan. Dit onderzoek brengt de periode van december 2017 tot en met mei 2018 in kaart. De onderzochte Vlaamse hogescholen zijn AP Hogeschool, Artevelde, Erasmushogeschool Brussel, Hogeschool Gent, Howest, Karel de Grote Hogeschool, Odisee, Hogeschool PXL, Thomas More, Hogeschool Vives en UCLL.
De hogescholen die het best scoren op sociale media zijn Hogeschool Vives, Karel de Grote Hogeschool, Artevelde en Thomas More. Uit de analyse van de verschillende hogescholen is gebleken dat Hogeschool Vives het best scoort in zijn interactie met de doelgroepen op Twitter. Karel de Grote hogeschool, Artevelde en Thomas More scoren het best op Facebook, Instagram en Twitter.
Vlaamse hogescholen hebben verschillende doelgroepen tot wie zij zich richten in hun communicatie. De belangrijkste doelgroepen zijn: de toekomstige, de huidige en de oud-studenten. Toekomstige en huidige studenten gebruiken vooral Facebook, Instagram en YouTube. Oud-studenten gebruiken daarbovenop LinkedIn. YouTube stijgt in populariteit. Facebook daalt bij de toekomstige studenten in populariteit. De huidige en oud-studenten gebruiken Facebook zeer regelmatig. Instagram stijgt bij alle doelgroepen in populariteit. LinkedIn wordt vooral gebruikt door de oud-studenten. LinkedIn is dus eerder geschikt om te communiceren met de huidige studenten en oud-studenten.
Uit dit onderzoek blijkt dat de focus van de Vlaamse Hogescholen vooral op bestaande studenten ligt. Hogescholen spreken ook toekomstige studenten aan, maar dit doen ze vooral door te communiceren over infodagen, openlesdagen en hun opleidingen en hogeschool. Dit is niet voldoende om enerzijds een community op te bouwen met de huidige studenten, oud-studenten in te zetten als ambassadeurs en anderzijds toekomstige studenten aan te trekken.

Welke sociale media gebruiken Vlaamse hogescholen? 

Vlaamse hogescholen gebruiken Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, LinkedIn en Pinterest. Alle Vlaamse hogescholen gebruiken Facebook, Twitter, Instagram, YouTube en LinkedIn. Slechts twee hogescholen gebruiken Pinterest: Karel de Grote Hogeschool en Thomas More. Vlaamse hogescholen gebruiken sociale media grotendeels om de doelgroepen te informeren. En daar stopt het dan ook. Vlaamse hogescholen gebruiken de sociale media te weinig of bijna niet om de doelgroepen te amuseren, te ontspannen of te fideliseren.PXL 100
De Vlaamse hogescholen met de meeste Facebook-likes zijn niet de hogescholen met de meeste Facebookberichten. Deze cijfers komen ook niet overeen met de hogescholen met de hoogste IPM scores. Dit bewijst dat kwaliteit van de posts veel belangrijker is dan de kwantiteit. Meer posten zorgt niet altijd voor een betere band met de doelgroepen of een hogere relevantiescore. De hogescholen plaatsen voornamelijk berichten met foto’s en links. Berichten met video’s komen op een derde plaats. Videocontent is zeer belangrijk omdat dat aanslaat bij de jongere doelgroepen. De hogescholen zullen hier dus nog aan moeten werken. Vlaamse hogescholen delen veel evenementen binnen de hogeschool via Facebook. Dit kan ook aan de hand van een toffe video of GIF met daarnaast een link naar de evenementenpagina.

Instagram en Twitter

De hogescholen met de meeste volgers en de hogescholen met het meest aantal posts op Instagram komen niet overeen. De kwaliteit van de posts is dus belangrijker dan de kwantiteit. De hogescholen met het meest aantal posts hebben niet de hoogste IPM scores. Dit bewijst dat kwaliteit van de posts veel belangrijker is dan de kwantiteit. Meer posten zorgt niet altijd voor een betere band met de doelgroepen of een hogere relevantiescore. Content: foto overheerst, maar video zorgt wel voor meer engagement. Door meer in te zetten op videocontent kunnen Vlaamse hogescholen de interactie op hun berichten dus verhogen.PXL 101
Als we kijken naar de Vlaamse hogescholen op Twitter met de meeste volgers en die met de meeste tweets zien we duidelijke gelijkenissen. De hogescholen met de meeste volgers zijn ook de hogescholen met de meeste tweets.
Maar weinig Vlaamse hogescholen gaan proactief in gesprek met hun doelgroepen op Twitter. Hogeschool Vives is hierop de positieve uitzondering. Hun interacties zijn voornamelijk met huidige studenten en bevatten veel humor. Op deze manier toont de hogeschool betrokkenheid bij de eigen studenten en geeft hen het gevoel dat ze gezien en gehoord worden.
Interactie en reacties op tweets: conversation management en CRM via Twitter zijn en blijven belangrijk. Afhankelijk van de aard van de boodschap kan je informatief, grappig, gevat of medelevend antwoorden. Zo versterk je de band met de huidige en toekomstige studenten en kan je de toekomstige studenten op een toegankelijke manier aansporen om voor de hogeschool in kwestie te kiezen. Op Twitter kan je duidelijk een onderscheid maken tussen toekomstige, huidige en oud-studenten. Het is dan ook aangeraden om het antwoord aan te passen aan de vraag en aan de doelgroep. Wanneer een toekomstige student een vraag stelt over de hogeschool is het bijvoorbeeld mogelijk om een link te sturen naar de website of een eerder informatief antwoord te bieden. Wanneer een huidige student een vraag stelt is het mogelijk om – afhankelijk van de vraag – humoristisch of gevat te antwoorden. Het loont om een verantwoordelijke aan te stellen die de conversation management via Twitter verzorgt en tweets opvolgt.