Is de reclamesector de motor van onze economie?

Van Wichelen Luc 15_10_2013

Vertaalde artikels

De Raad voor Reclame liet onlangs door Deloitte uitrekenen wat de economische impact is van de reclamesector. Los van de aangehaalde cijfers kunnen we ons de vraag stellen hoe belangrijk het reclamevak is voor onze economie en of dat belang toe- of afneemt. Daarbij lijkt het ons ook interessant om zich de vraag te stellen in welke mate de creativiteit als motor van de reclamesector en van de economie op zich kan beschouwd worden. Kunnen we bijvoorbeeld stellen dat hoe creatiever het reclamewerk is, hoe beter dat voor onze economie is?

Luc Van Wichelen, Media Manager Benelux Mondelez International
Remi Boel, Marketing Intelligence Director Omnicom Media Group
Johannes Schnack, Digital Strategist
Nadège De Decker, Client Services Director chez Second Floor et Présidente Expert Center Activation de l’ACC

Luc Van Wichelen

Binnen een steeds complexere omgeving, met een immer aanzwellende massa van informatie (“big data”), zal creativiteit het verschil maken om met deze overvloed van data om te gaan. Creativiteit is een manier van werken, een insteek om de problemen te bekijken en de verworven consumenteninzichten om te buigen in sterke “big ideas”: relevante nieuwe inzichten, producten en diensten. Onze bedrijven investeren veel in innovatie als motor voor de verkoop. Maar innovatie werkt des te beter met creatieve communicatie: goedkoop of duur, eenvoudig of complex heeft daar iets mee te maken. Een sterke boodschap, gebaseerd op een waarachtig consumenteninzicht, kan leiden tot enorm positieve buzz. Niet noodzakelijk duur, en soms zonder enige traditionele “creatie” erachter. Is dat minder creatief? Ik denk het niet.
Onze marketeers kunnen het verschil maken met creativeit: niet alleen in analyse en ontwikkeling, maar natuurlijk ook in de “verpakking”: wees creatief om je consument “in te pakken”, verras hem, wees relevant. Creativiteit is de weg naar de meest “pakkende” manier om je boodschap over te brengen en je producten en diensten te “vermarkten”. Creatief heeft niets met de vorm te maken, wél met relevantie. Creativiteit maakt het verschil tussen “functional boring” en “emotional involving”. En een “involved consumer” is een trouwe consument.
Creativiteit leidt dus tot betere innovaties en creatieve communicatie hierrond genereert meer betrokkenheid van de consumenten en op lange termijn waarschijnlijk een hogere ROI en economische groei - QED.

Remi Boel

Wanneer je “motor van de economie” intikt in Google, struikel je over het aantal sectoren die dit claimen: toerisme, logistiek, bouw, cultuur en andere. Op zich is dat niet meer dan normaal. Het bewijst gewoon hoe trots elke sector is op zijn bijdrage aan de groei en de gezondheid van onze economie zoals die af te lezen valt uit de evolutie van het bruto binnenlands product. De bewering dat de reclamesector de motor zou zijn van onze economie is dus een geruststellende gedachte waarin we ons comfortabel kunnen nestelen. We zijn dus trots op wat we doen. En die attitude vertaalt zich internationaal ook terecht in een stijgend aantal “awards” voor Belgische reclame. Er is helaas niet alleen positief nieuws. Crisis betekent voor de meeste bedrijven snoeien. Elimineren wat beschouwd wordt als niet essentieel voor het zelfbehoud. Jammer genoeg moeten we daarbij vaststellen dat er in eerste instantie in marketingbudgetten wordt gesnoeid en binnen dat marketingbudget als eerste in reclame. Ook al bewijzen studies dat het net die bedrijven zijn die in crisistijd blijven investeren, die deze het beste doorkomen, toch is dat de realiteit. Op basis van de analyse van de reclame-investeringen stellen we trouwens vast dat investeren in reclame volgt op een economisch herstel en er niet aan voorafgaat. Reclame-investeringen vertegenwoordigen niet alleen in België, maar zowat in heel Europa ongeveer één procent van het bruto binnenlands product van een land. Misschien te klein om te claimen de motor te zijn van de economie, maar groot genoeg om elke dag met passie adverteerders te overtuigen van het nut ervan.

Johannes Schnack

Excellent sujet! Le degré de civilisation d'un pays peut être mesuré par le niveau de ses investissements publicitaires. Mauris Pariat, 1964. Oui, oui, vous lisez bien 1964! C'est ancien et permanent. La volonté de construire, d'innover, de se lancer dans des horizons nouveaux montre ou démontre une dynamique de croissance. Les projets les plus prometteurs se créent dans des moments économiquement plus difficiles. L'ère numérique ajoute encore une couche de données - de la DATA - qui permet de mieux comprendre son environnement, sa concurrence et identifier ses leviers de croissance. L'investissement raisonné, mesuré sur toutes ces facettes, on- et off-line stimule une pub de qualité. On croise tout et partout, on cherche des indicateurs. Twitter est directement corrélé avec les investissements boursiers. La frontière entre économie et pub et investissements publicitaires affirmés ou déguisés devient de plus en plus floue. Le mix qui facilite l’équation: Le degré de civilisation, 50 ans plus tard!

Nadège De Decker
Depuis 2002, la Belgique n’a jamais gagné autant de prix dans les festivals qui consacrent la créativité publicitaire. L’économie en Belgique se porte t’elle mieux pour autant? Non.
Notre secteur est un maillon important de la chaine économique mais pas plus que l’innovation produit, la qualité de la distribution ou le pouvoir d’achat. La créativité est un must pour notre secteur; c’est une évidence. Mais connaissez vous un domaine où elle ne l’est pas? Un must qui connaît aujourd’hui une définition parfois bien floue.
La créativité aujourd’hui doit s’inscrire dans une forme d’intelligence et de stratégie.
Nous avons l’obligation de faire sans cesse preuve de créativité pour les annonceurs. Nous les invitons à prendre le risque de la créativité, à innover, à oser. Pour assurer le succès de leurs marques, de leur produit, de leurs ventes. Les agences suivent-elles autant les conseils qu’elles prodiguent à leurs clients? Pas sûr.
Si nous voulons rester un étage indispensable à la fusée économique, notre secteur doit aussi se renouveler. Faire preuve de créativité pour lui-même. Et participer à la croissance par les revenus et les emplois qu’il génère.