Klimaatopwarming: ‘serious business’?

News / Research

nasa-53883-unsplashOp 22 april is het Earth Day, een internationale dag die ons eraan herinnert dat zorg dragen voor onze aarde belangrijker is dan ooit. En het mag duidelijk zijn, er is nog heel wat werk aan de winkel. Dit jaar wil de organisatie achter Earth Day de bescherming van bedreigde diersoorten onder de aandacht brengen. Maar wat denkt de Belg nu echt over de klimaatproblematiek en het welzijn van onze dieren? Om een antwoord te vinden op die vraag, dook de Belgische social app Twoo in haar database. Uit een bevraging bij 2000 Belgen blijkt dat 8 op 10 Belgen de klimaatopwarming een 'serious issue' vindt, maar ook dat 1 op 2 maar wat graag het vliegtuig boekt voor een reisje.
Global what?
Het klimaatthema is actueler dan ooit, denk maar aan de wekelijkse klimaatmarsen en initiatieven zoals ‘Sign for my Future’. De cijfers van social app Twoo tonen dat de ernst van de klimaatopwarming begint door te dringen. 79% van de Belgen ziet de opwarming van de aarde als een serieus probleem. Ondanks dit hoge percentage vindt nog steeds 18% dat het helemaal niet zo slecht gesteld is met onze aardbol. Nog opvallender is dat het 15,8% van de Belgen niet echt kan schelen of de mensheid overleeft nadat hun eigen tijd op aarde erop zit.
9 op 10 Belgen shopt met herbruikbare zak
Het probleem erkennen is een eerste stap, maar wat doen de Belgen zelf om duurzamer door het leven te gaan? 91,6% van de Belgen beweert dat ze inkopen doen met een herbruikbare zak. Zo vermijden ze dat plastic in onze bossen en oceanen terechtkomt.
Sluikstorten is uit den boze: het overgrote merendeel van de Belgen (84,3%) vindt het niet oké om sigarettenpeuken op straat te gooien. Toch ziet ook zo’n 15,7% geen graten in deze vorm van vervuiling. Belgen spreken sluikstorters die ze persoonlijk kennen aan op hun gedrag: wanneer de Belg zijn vriend betrapt op het gooien van afval uit het autoraam, zal 64,9% duidelijk zeggen dat hij het daar niet mee eens is. 27,8% zou een afkeurend gebaar of geluid maken om zijn mening kenbaar te maken. Slechts een kleine minderheid zou helemaal niet reageren op deze vorm van sluikstorten.
Vliegtuig populairst bij 1 op 2 Belgen
Wanneer het op reizen aankomt blijven we vasthouden aan ons gemak en kiezen we voor het vliegtuig. Bijna 1 op 2 Belgen kiest voor het vliegtuig wanneer de keuze gegeven wordt tussen een vakantie met het vliegtuig, de auto of de trein. De auto volgt met 43% op de tweede plaats. De minst vervuilende optie, de trein, overtuigt slechts 8,9% van de Belgen.
Ondanks de milieuproblematiek houdt de Belg vast aan zijn eetgewoontes. Slechts 12,8% van de Belgen beweert vegetariër of vegan te zijn. Maar er is beterschap in zicht: 29,9% zou overwegen om vegetarisch of veganistisch te gaan eten.
Jagers worden opgejaagd wild
Dit jaar staat Earth Day in het teken van het behoud van verschillende diersoorten. Heel wat diersoorten staan op het punt om voor eeuwig te verdwijnen en de Belg is zich hier ook bewust van: 84% vindt dat we onvoldoende respect hebben voor onze furry friends.
“Uit de bevraging van Twoo blijkt dat Belgen grote dierenvrienden zijn. Zo’n 61% van de Belgen zou zijn leven op het spel zetten om een dier van de dood te redden. Al valt het wel op dat vooral de Belgische vrouwen een zwak hebben voor dieren,” stelt Lien Louwagie, woordvoerder van Twoo.
Die dierenliefde gaat ver: een vierde van de vrouwen (26,2%) vindt dat dieren belangrijker zijn dan mensen. Bij de mannen is dit ongeveer 1 op 5 (20,6%). Het grote dierenhart van vrouwen komt ook naar voren als het gaat om dierenleed. Zo vinden 3 op 4 vrouwen (75,4%) het niet kunnen dat er nog steeds testen op dieren worden uitgevoerd. Bij de mannen is dit 67,2%. Bijna 9 op 10 vrouwen (87,6%) zou niet uitgaan met iemand die voor de sport op dieren jaagt, en het merendeel van de vrouwen (59,7%) verkiest om geen kleren gemaakt van echt bont te dragen.
Het lijkt er dus op dat madammen met een bontjas meer en meer plaats maken voor milieubewuste dames in faux fur mét herbruikbare shoppingtas.