Knack lanceert derde editie ‘Maai Mei Niet’

4schools / Media / News

Voor het derde jaar op een rij roept Knack iedereen op om in de maand mei het gras niet te maaien. De actie, die wordt gevoerd met de slogan ‘Maai mei niet en tel je bloemen’, focust zich dit keer extra op het bloementelweekend van 26 mei. Op die manier berekent Knack niet alleen de persoonlijke nectarscore per tuin (zo weet u hoeveel bijtjes en andere insecten u heeft gevoed), maar ook de Nationale Nectarscore.
 
In Vlaanderen doen onze natuurlijke graslanden en de biodiversiteit die eraan gelinkt is het niet goed. Onze inheemse bloemen, wilde bijen, vlinders en andere bestuivers gaan de laatste decennia sterk achteruit door onder meer het ruimtegebrek en de versnippering van ons landschap. Vlaanderen telt zo’n 2,5 miljoen tuinen. Die beslaan 10 tot 12 procent van het grondgebied. Gemiddeld genomen is de helft van een tuin gazon. Als ieder van ons zijn of haar gazon dus een beetje bloemenrijker laat worden, kan dat veel impact hebben. Elke vierkante meter extra bloeiende bloemen, levert namelijk extra stuifmeel op voor onze insecten. Dirk Draulans, bioloog en journalist Knack: “Maaien zorgt voor minder bloemen en dat zijn cruciale voedselbronnen voor bijen en vlinders. Daarom nodigt Knack ook dit jaar iedereen uit om het gazon, of een deel ervan, in mei ongestoord te laten groeien. Want zo simpel kan het zijn: laat de grasmaaier een maand lang staan en zie de planten, bloemen en insecten in de tuin opleven.”
 
Persoonlijke en nationale nectarscore
Om ieders impact concreet te maken, creëerde Knack in samenwerking met KU Leuven de nectarscore. Die drukt uit hoeveel nectarsuiker een gazon per dag produceert. Wie zijn of haar nectarscore wilt kennen, volgt deze drie simpele stappen:

  1. Tel tijdens het bloementelweekend (26-28 mei) bloemen op 1m² niet-gemaaid gras en registreer ze op maaimeiniet.be.
  2. Via mail ontvangt u uw persoonlijke nectarscore en weet u meteen hoeveel bijtjes en andere insecten u te eten gaf. 
  3. Professor Koenraad Van Meerbeek van KU Leuven telt alle nectarscores op voor de Nationale Nectarscore die op woensdag 7 juni in Knack verschijnt.

In 2021 gaven we met z’n allen dagelijks 14 miljoen bijen te eten, in 2022 waren het er 17 miljoen. Doen we dit jaar beter?
 

Schrijf u in op maaimeiniet.be en deel uw inspanningen met de hashtag #maaimeiniet.
 
Met de samenwerking met HOGENT, KU Leuven, Mijn Tuinlab, Bond Beter Leefmilieu, Velt en Het Ministerie voor Natuur en Vogelbescherming Vlaanderen.