Koen Verwee is juryvoorzitter Belgian Marketing Awards

News / People

Koen Verwee is dit jaar de juryvoorzitter van de Belgian Marketing Awards. De CEO van Mediahuis België zal samen met een twaalfkoppige jury de Belgian Marketing Company of the Year, The Young Belgian Marketing Company of the Year en The Marketing Leader(ship) of the Year verkiezen.

Dominique Leroy, Marc Raisière, Anouk Lagae en Michel Mersch. Het lijstje CEO’s die de afgelopen jaren het juryvoorzitterschap van de Belgian Marketing Awards opnamen, oogt behoorlijk indrukwekkend. Met Koen Verwee wordt daar een al even grote naam aan toegevoegd.

Verwee is sinds 2019 CEO van Mediahuis België, uitgever van nieuwsmedia als De Standaard, Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg, maar ook eigenaar van onder andere radiozender Play Nostalgie of het online platform voor ondernemers Made in. Net als zijn voorgangers heeft ook hij een marketingachtergrond, meer bepaald bij Telenet. Bij eigenaar Liberty Global kreeg hij algemene verantwoordelijkheden voor hij de rol van CEO opnam bij De Persgroep Publishing en sinds bijna 5 jaar bij Mediahuis België.

“Ik heb het grootste deel van mijn carrière in marketing gewerkt,” zegt Koen Verwee. “En die passie is er nog steeds. Vroeger was marketing heel erg gericht naar de consument en was consumptie het enige doel. De laatste jaren is daar ook maatschappelijke impact bijgekomen, wat me heel gelukkig stemt.”

Verwee is ook lid van de raad van bestuur van de duurzaamheids-ngo The Shift en ziet zo een grote verantwoordelijkheid voor marketing bij de duurzaamheidstransitie. “Dit is een fantastische periode voor marketeers,” zegt hij. “Het liefste wat zij doen, is oplossingen vinden. Voor consumptie, maar ook voor de energieshift of voor biodiversiteit. Daarnaast – en dat wordt allicht de moeilijkste opdracht – zijn ze goed in mensen meekrijgen in een dergelijk verhaal. Beide elementen worden cruciaal de komende jaren.”

Die focus heeft ook zijn weerslag op de jurering. Als juryvoorzitter zal Koen Verwee bijzondere aandacht hebben voor twee parameters bij het jureren van de cases. “Ik hecht veel belang aan aantoonbare impact,” klinkt het. “Dat kan gaan om bedrijfsresultaten, maar ook om de bredere, maatschappelijke impact. En daarnaast vind ik creativiteit enorm belangrijk.”

Verwee hoopt dan ook dat heel wat bedrijven, zowel startups als gevestigde waarden, zich de moeite getroosten om hun case – gratis – in te zenden. “Niet winnen levert je nog altijd een bonus op,” zegt hij. “Het is een goede oefening om met het hele marketingteam te analyseren welke strategie je hebt gevolgd, welke initiatieven je hebt genomen, wat de resultaten zijn, wat je eruit geleerd hebt,... Dat doen we waarschijnlijk te weinig. Deze awards zijn er de ideale aanleiding toe.”

Koen Verwee zal tijdens de jurering worden bijgestaan door twaalf andere marketingprofessionals met een diverse achtergrond waaronder een afgevaardigde van elke ondersteunende vakvereniging, twee gereputeerde academici en de winnaars van vorig jaar.

Ter herinnering, ACC, BABM, BAM, BMMA, CUBE, UBA en UMA organiseren de Belgian Marketing Awards voor de vijfde keer. De awards bekronen merken en marketeers die vanuit marketing de customer centric transformatie van bedrijven voeden en sturen, en de marketing practice heroriënteren richting meaningful marketing. Ze tellen drie categorieën: The Belgian Marketing Company of the Year, The Young Belgian Marketing Company of the Year en The Marketing Leader(ship) of the Year.

Kandidaten voor dit initiatief, dat de steun geniet van Deloitte, kunnen zich nog tot 30 juni melden via de website. Vervolgens worden de kandidaten uitgenodigd om een dossier in te dienen voor 15 augustus. Een selectiecomité (het Steering Committee aangevuld met enkele marketingprofessionals waaronder de genomineerden van vorig jaar) kiest vervolgens de negen genomineerden (drie per categorie). Op basis daarvan, aangevuld met een mondelinge presentatie, bepaalt de jury de winnaars. Die worden op 6 november bekendgemaakt.