Kringwinkels, Recupel en Zigt op de bres voor slachtoffers watersnood

Crea / News

Duizenden Waalse gezinnen werden zwaar getroffen door de overstromingen. Een groot stuk van hun inboedel ging verloren. Daarom willen Recupel en De Kringwinkels samen met Gert Verhulst en James Cooke een actie opzetten om hen opnieuw aan de nodige basisvoorzieningen te helpen. Woensdagavond werd in de De Cooke en Verhulst Show een oproep gelanceerd om ongebruikte en nog werkende huishoudapparaten in te zamelen. Koelkasten, diepvriezers, wasmachines, koffiezetapparaten, waterkokers, kookplaten,... : alles wat een doorsnee gezin nodig heeft, is welkom bij ‘geefpunten’ in De Kringwinkels. De actie loopt zes weken. Doelstelling is om minimum duizend toestellen in te zamelen. Deze campagne werd uitgewerkt in samenwerking met mediabureau Zigt en met regie Ads & Data.

Wat kan je doen?

  1. Check welke ongebruikte maar nog bruikbare elektrotoestellen je nog in huis liggen hebt.
  2. Breng ze tussen 9 september en 14 oktober binnen bij je Kringwinkel en vermeld dat je ze wil weggeven aan de slachtoffers van de watersnood.
  3. Maak  een foto en post die met de hashtags #DCVS en #recupel op je sociale media.
  4. 50 deelnemers maken kans op een VIP-ticket in het publiek van De Cooke en Verhulst Show!

Woensdagavond gaf Annelies Evens van Recupel uitleg over de actie in De Cooke en Verhulst Show: “Je ongebruikte toestellen binnenleveren is eigenlijk een kleine moeite. Elke Vlaming heeft er gemiddeld een tiental in huis. Dit is een mooie gelegenheid om ze een tweede leven te geven en zwaar geteisterde landgenoten te helpen om opnieuw hun leven op te bouwen.”

Dat hij net als elke landgenoot heel wat ongebruikte toestellen in huis heeft, beseft ook Gert Verhulst. Afgelopen woensdag 8 september kwamen we alvast te weten wat ‘de oogst’ ten huize Verhulst opleverde. En daarmee is de toon gezet. De komende zes weken vragen James en Gert aan hun gasten om zelf ook een ongebruikte apparaat mee te brengen en het te deponeren in een gelegenheidscontainer.

Linde Brewaeys van Herwin (koepel van De Kringwinkels) legt uit hoe de verwerking en verdeling na de inzameling verloopt: “In De Kringwinkels testen we eerst via een stekkertest of de toestellen nog veilig werken. Voor de verdere distributie werken we samen met La Bourse aux Dons. Dat is een distributieplatform voor food en non-food, dat giften via de OCMW’s verdeelt. Die centraliseren alles en verdelen verder naar slachtoffers en sociale organisaties. Dat maakt een en ander ook traceerbaar.”

Bekijk hier de video.