Kristel Vanderlinden: “een nieuw normaal tijdens en na de digitale transformatie”

Communication / News / Positive Vibes

Deze coronacrisis brengt heel wat veranderingen met zich mee en versnelt een aantal (digitale) trends. Zelfs wanneer we deze Covid-19 pandemie stoppen, is het erg onwaarschijnlijk dat alles terug ‘normaal’ wordt. Integendeel, we zien enkele trends geforceerd sneller ontwikkelen wat ongetwijfeld effect zal hebben op de toekomst.

Thuiswerken

We kunnen er niet naast kijken. Er wordt volop gechat, geskyped, geteamed, gezoomd... De massa-adoptie van telewerken is één van de de grootste explosieve verandering van deze crisis. Deze trend zette zich al een aantal jaren door maar onderzoek leerde ons dat 78% van de Belgen in 2019 nog nooit van thuis uit heeft gewerkt. Wat de redenen ook waren, en welke tegenkantingen bedrijven hadden om dit aan te sporen, de coronacrisis heeft thuiswerken mainstream gemaakt. Het toont aan dat met de juiste, meestal gratis, technologie, cultuur en verwachtingen, werknemers wel degelijk even productief kunnen zijn van thuis uit.

Zowel van thuis uit werken, of samen op kantoor heeft zo zijn voor- en nadelen. Het is aan de bedrijven om de beste modus operandi uit te vinden, voor werkgever en werknemer. Flexibele, aangepaste of kortere dagen in-office kunnen bedrijven ontlasten of zorgen voor kleinere kantoorruimte maar ook zeker de belasting op ons wegennet drastisch verminderen en dus ook de verloren ‘file-uren’. Werknemers kunnen beter hun eigen tijd inschatten, anders verloren tijd productiever inzetten en meer werkstress vermijden.

On-demand voeding en diensten

De on-demand economie is altijd een belangrijk onderdeel geweest van de digitale transformatie. Deze crisis dwingt bepaalde sectoren en handelaren om hun afzetstrategie volledig te herzien. We zien kledingwinkels nieuwe digitale diensten ontwikkelen zoals La Bottega met een Fashion Drive In of Instagram Live Stylings (nvdr retailstrategie van Spectra) maar ook de vele en vaak ook betere restaurants, het ‘eten afhalen’ omarmen. De Uber Eats en TakeAway’s van deze wereld zien hun clientèle stijgen maar misschien dat sommige restaurants wel permanent de ommekeer omarmen en kiezen voor een ‘Ghost Kitchen’ aanpak na deze pandemie.

Indien het een succes blijkt voor restaurants krijgen we misschien effectief een agressieve adoptie van ‘drive in’ of ‘op-afhaal’ diensten. Sommige restaurants kiezen straks misschien bewust voor de essentie van het lekker koken, meer voorspelbare inkomsten of voor een kleinere kostenlast, zoals het vermijden van problemen met het bijvoorbeeld vinden van het juiste restaurantpersoneel, of de inrichting van een mooie zaak.

Maar het is niet allemaal positief uiteraard. Heel veel wijken in grote steden of centra in kleinere dorpen zullen veel minder passage krijgen en dus ook minder kruisbestuiving naar andere winkels. Met een pijnlijk verlies van jobs in de retail en service sector.

Virtuele evenementen

We hebben het allemaal meegemaakt. Eén voor één werden alle seminaries, trend events, netwerklunches geschrapt en vooruitgeschoven (oktober en november worden sowieso mega drukke maanden denk ik :-)). De evenementen-, hotel- en reissector is waar getroffen en zal nog lang de gevolgen dragen van deze uitbraak en de ‘angst’ hieromtrent. Sommige van deze evenementen hebben een virtuele invulling gekregen wat niet enkel een 2020 fenomeen kan zijn maar een nieuwe standaard van ervaringen.

Of dit soort van evenementen, en zelfs virtuele workshops geven, zal blijven bestaan, is de vraag. Het succes van een beurs hangt af van het aantal bezoekers en de prijs die zij betalen en de netwerkmogelijkheden dat zo’n event met zich meedraagt. De vraag is natuurlijk of een virtueel evenement even succesvol kan zijn dan zijn offline broertje. En als dat kan, kan het succes nog groter zijn; fysieke beperkingen zijn dan onbestaand, grote kosten kunnen worden vermeden en zelfs goedkopere formules kunnen worden aangeboden. De technologische ontwikkeling op het gebied van VR is sowieso booming en kan hier nog meer voordeel uit halen. Dus de kans bestaat dat meer evenementen ook in de toekomst virtueel gaan....

The cloud to the rescue...

Al deze disruptieve veranderingen hebben één ding gemeen: veel bedrijven hebben deze ommezwaai kunnen maken mede dankzij cloud-technologie dat instant communicatie op afstand kan waarmaken. De digitale transformatie heeft vandaag al miljoenen jobs gered, zorgt voor een trage verspreiding van het virus en heeft vele bedrijven een zo normaal mogelijke manier van business as usual geboden.

Gezien de voorzichtige geluiden vandaag rond de afname van aantal gehospitaliseerde patiënten, duimen wij voor nog meer ‘normaalheid’ de komende weken. Niettemin, na Covid-19 moeten we klaar zijn dat het ‘normale’ wel heel anders kan zijn dan er voor.

Voor duizenden KMO’s, kleine bedrijven, en zelfstandigen die gedwongen hebben moeten sluiten om de ‘social distancing’ te kunnen handhaven, is thuiswerken geen oplossing. Ontelbare handelaars zullen wellicht voorgoed de deur moeten sluiten. Een voorspelling waar niemand naar uit kijkt.

Kristel Vanderlinden, futurist & foresight creative strategist & co-founder Spectra