Lange arm denkt aan lange termijn

Communication / News

In onzekere tijden kijken we meer dan ooit naar de hoeders van de wet om het maatschappelijk leven in goede banen te leiden, en dus sprak PUB met Jonathan Pfund, woordvoerder van de Federale Politie, over het personeelsbeleid van de Belgische politiediensten.

“Onze HR-afdeling verzorgt de rekrutering en selectie voor de geïntegreerde politie,” zegt Jonathan Pfund, woordvoerder van de Federale Politie. “Dat wil dus zeggen: voor zowel de Federale als de Lokale Politie – voor beide gelden immers dezelfde criteria en competenties, en ook de selectieprocedure is bijgevolg grotendeels gelijklopend.” Hoewel de website jobpol.be uitgebreide informatie bevat omtrent de procedure, merkt Pfund dat veel kandidaten zich toch niet goed voorbereiden op de nochtans redelijk zware selectieronde. “Voor de sportproef, bestaande uit een hindernissenparcours en een krachtproef, is het natuurlijk belangrijk dat de kandidaten een goede conditie hebben. Maar veel mensen onderschatten dat: het is bijvoorbeeld niet voldoende om tien kilometer te kunnen lopen – kandidaten moeten ook aan intervaltraining doen.”

De juiste motivatie

“We zien ook geregeld sollicitanten die niet weten waaraan ze zich moeten verwachten op het vlak van de cognitieve proeven (die onder meer peilen naar het logisch en abstract redeneervermogen, het numeriek denkvermogen, de verbale competenties en talenkennis van de kandidaten, nvdr). Op onze website kan men daarvan echter simulaties terugvinden – die zijn zeker nuttig wanneer men zich klaarstoomt voor de tests. In het algemeen hebben we tijdens de selectieprocedure veel aandacht voor de mate waarin en de grondigheid waarmee kandidaten zich voorbereiden – voor ons hangt dat nauw samen met de motivatie van een sollicitant.”

[...] Het volledige artikel lezen? Dat kan in PUB Magazine 3 vanaf pagina 84.