Marktonderzoeksbureaus hebben op dit moment openstaande vacatures, waarvoor men niet gemakkelijk valabele kandidaten vindt. "De economie trekt aan en dat leidt algemeen tot een grotere vraag naar werknemers," zegt Gerd Callewaert van Ipsos en tevens voorzitter van Febelmar, de federatie van marktonderzoeksbureaus, in een newsletter van Febelmar. "De strijd om talent wakkert weer aan, en dan vooral rond talent met ervaring. Iedereen in onze sector - bureaus en eindklanten – hebben hierin een rol te spelen opdat we met zijn allen goede profielen kunnen aantrekken en hen ook aantrekkelijke voorwaarden kunnen bieden."
Die nieuwste Febelmar-newsletter peilde naar meningen over het probleem. En dat vacatures niet ingevuld geraken, is volgens leden van Febelmar een recent fenomeen. Dat wil zeggen: van het laatste jaar. En het zijn niet enkel de ‘startbanen’ waar het vooral moeilijk gaat, maar de functies waarbij vijf tot tien jaar relevante werkervaring gevraagd wordt. Zo zijn in deze tijden van big data bureaus als Boobook en Ipsos op zoek naar data scientists. “Daar zijn er nu meer van nodig, vooral ook buiten de market research-sector,” zegt men bij Bookbook in de newsletter van Febelmar. Het commentaar van Ipsos: “Er is al langer sprake van moeilijk invoelbare vacatures voornamelijk in de afdeling Operations voor vacatures als data analisten en data inscriptors.”
Zijn er oorzaken aan te wijzen? Is de sector bijvoorbeeld wel bekend genoeg in de brede markt? Bij Haystack reageert de HR-verantwoordelijke met “....de sector is verre van gekend, op het vlak van kwalitatief onderzoek is er zelfs geen scholing of kennis van het vak.” Als het gaat om kwantitatieve profielen is het volgens het marktonderzoeksbureau al iets makkelijker. Bij Ipsos luidt het: “De sector is onvoldoende bekend, zeker bij schoolverlaters. De functie is wat hybride door enerzijds een stuk IT en anderzijds een stuk analyse.”
Voor de HR-verantwoordelijke van GfK is het vooral de concurrentie op de markt die de sector parten speelt om personeel aan te trekken. “Niet zozeer de concurrentie van andere marktonderzoeksbureaus, maar eerder de concurrentie van allerhande andere type bedrijven. Wij zien onze mensen vaak vertrekken naar 'klantenzijde'. Vermoedelijk zijn dit ook de bedrijven waar mensen starten vooraleer ze GfK overwegen. Ook het feit dat de marktonderzoekssector niet de best betalende is en dat het een sector is waar doorgaans hard gewerkt wordt, speelt zeker mee.”
De marktonderzoeksbedrijven rekruteren vooral universitairen en afgestudeerden aan hogescholen. Eén van de manieren om hen aan te trekken is campus-recruitment. Daarnaast maakt men ook de sector meer bekend door het geven van gastcolleges aan laatstejaarsstudenten. Maar hoe lossen de bureaus het probleem op korte termijn op? Haystack probeert via netwerken snel aan nieuwe medewerkers te komen. Men kijkt ook naar het freelance-aanbod maar freelancers zijn vaak te duur en daarom is de inzet van hen niet altijd rendabel. GfK lost het intern op door medewerkers “....kans te geven op vacatures waar ze nog niet helemaal klaar voor zijn en door te investeren in direct search/headhunting in plaats van te wachten tot mensen bij ons komen solliciteren.” En Ipsos kijkt voor hulp naar de buitenlandse collega-bureaus uit het netwerk.
Responsable du développement commercial et marketing H/F - Réseau des Médias de proximité (FR)
APPEL A CANDIDATURES Le Réseau des Médias de proximité recrute un.e « Responsable […]
Corporate PR Account Manager Walkie Talkie
WALKIE TALKIE IS ON THE LOOKOUT FOR A CORPORATE PR ACCOUNT MANAGER WALKIE […]
Marketing and Admissions Director - The British School of Brussels
We’re looking for a Marketing & Admissions Director to join our amazing team at The […]
Customer Engagement Strategist - Christelijke Mutualiteit
Bedrijfsomschrijving Werken bij CM, is werken met goesting. Want bij CM heb je […]