Maud Van de Velde versterkt Sabam

News / People

Maud Van de Velde, voormalig algemeen directeur van 20th Century Fox en het Toneelhuis, gaat per 5 september aan de slag bij auteursvereniging Sabam als hoofd van de afdeling audiovisuele werken, theater & dans, visuele kunsten en literatuur. Haar aanstelling past in de ambitie van de vereniging om nog beter in te spelen op de snel veranderende markt van culturele producten en de gewijzigde consumptiegewoontes.

Sabam, dat vaak vereenzelvigd wordt met de rechten van muziekauteurs, vertegenwoordigt in werkelijkheid haar leden in vijf verschillende kunstdisciplines. Naast de afdeling muziek, die wordt geleid door Serge Vloeberghs, wordt Maud Van de Velde het aanspreekpunt voor audiovisueel, podium- en visuele kunsten en literatuur. “Ik verheug mij enorm om deze uitdaging aan te gaan. Cultuur is altijd de rode draad geweest in mijn professionele loopbaan. Het is mijn passie en heeft een onmiskenbare economische waarde. Ik ben vereerd om via Sabam ten dienste te staan van deze sector, die zo rijk is aan talent en creativiteit," zegt Maud Van de Velde.

Positie verstevigen

De auteursvereniging begeleidt en helpt haar leden bij het valoriseren van hun creaties. Dat vereist niet alleen een goede kennis van elke sector, maar ook inzicht in de nieuwe manieren waarop hun werken vandaag verspreid en geconsumeerd worden. Naast live opvoeringen en het lineaire radio- en tv-aanbod, worden de creaties van auteurs vandaag meer dan ooit aangeboden via streaming, online platformen, in games of de metaverse. Tegelijkertijd groeit ook het multidisciplinaire aanbod. Denk bijvoorbeeld aan de steile opmars en populariteit van podcasts. Met een eindverantwoordelijke voor elke artistieke discipline verstevigt Sabam haar positie op het terrein. Zo kan ze snel en met kennis van zaken inspelen op ontwikkelingen in de markt en een antwoord bieden op toekomstige uitdagingen. Steven De Keyser, CEO van Sabam, motiveert: “Ik ben ervan overtuigd dat Mauds kennis van de sector, haar commerciële ingesteldheid, resultaatgerichtheid en jarenlange ervaring belangrijke troeven zijn om, samen met het hele team van Sabam, onze positie op het vlak van audiovisuele werken, theater & dans, visuele kunsten en literatuur verder uit te bouwen.”

Niet aan proefstuk toe

Maud Van de Velde bouwde een jarenlange ervaring op in de audiovisuele sector. Ze meer dan 10 jaar voor Kinepolis Group als international content director en stond bijna 10 jaar aan het hoofd van filmproducent en -distributeur 20th Century Fox als managing director BeLux. In 2020 maakte ze de overstap naar de theaterwereld als algemeen directeur van het Antwerpse Toneelhuis. Daarnaast is ze ook lid van het bestuursorgaan van De Ensors en het Vlaams Audiovisueel Fonds. En ze doceert aan het RITCS in Brussel.