Mediahuis rond Ierse overname af

Media / News / People

INMMediahuis rondde de overname van Independent News & Media plc (INM) volledig af via een door het Ierse High Court goedgekeurde Scheme of Arrangement, overeenkomstig Hoofdstuk 1 van Deel 9 van de Ierse Vennootschapswet van 2014. Na de registratie van de beslissing van de High Court bij de Registrar of Companies zijn de bepalingen van het Scheme of Arrangement ondertussen ook effectief in werking getreden.
Nu de overname een feit is, voert Mediahuis een aantal wijzigingen door binnen de directie en de raad van bestuur van INM. Tevens zal een Executive Committee worden opgericht. Michael Doorly heeft ontslag genomen als Chief Executive Officer (CEO) van INM. Michael Doorly, die in oktober 2017 aangesteld werd als CEO en voordien een aantal senior functies bekleedde binnen de onderneming, is inmiddels ook teruggetreden als bestuurder van INM. Marc Vangeel, voormalig CEO van Telegraaf Media Groep (TMG), volgt Michael Doorly op als CEO van INM. Marc Vangeel kan bogen op een loopbaan van meer dan 25 jaar in de mediasector en vervulde daarbij diverse rollen binnen de Mediahuis Groep. Vanaf 2017 leidde hij de succesvolle integratie van TMG in de Mediahuis Groep en zorgde hij tevens voor een versterking van TMG’s operationele en financiële prestaties. Richard McClean, INM’s Managing Director of Publishing voor Ierland, werd aangesteld als Chief Operations Officer (COO). Richard McClean was sinds maart 2018 verantwoordelijk voor het toezicht op de commerciële en redactionele teams en was daarvoor Managing Director van INM in Noord-Ierland, een functie waarbij hij de verantwoordelijkheid had over de noordelijke titels en digitale producten van de groep. Peter Vandermeersch, voormalig hoofdredacteur en directielid van de Nederlandse nieuwsmediagroep NRC Media, werd aangesteld als Publisher. In deze rol zal hij instaan voor de langetermijnstrategie van de nieuwstitels van INM. Hij zal toezien op de digitale transformatie van de nieuwsmerken van INM, de verdere ontwikkeling van haar papieren titels en de algemene merkpositionering. Peter Vandermeersch is al bijna drie decennia lang actief als journalist en bekleedde de functie van hoofdredacteur bij De Standaard vooraleer hij in 2010 diezelfde rol opnam bij NRC.
Marc Vangeel, Richard McClean en Peter Vandermeersch vormen samen een nieuw opgerichtExecutive Committee, waaraan andere leden van het senior management van INM zullen rapporteren.  Om de continuïteit te helpen verzekeren en de integratie van INM in de Mediahuis Groep te stroomlijnen, stemde Murdoch MacLennan ermee in om aan te blijven als voorzitter van de raad van bestuur van INM. Ook Fionnuala Duggan, Kate Marsh en Len O’Hagan waren bereid om deel te blijven uitmaken van diezelfde raad van bestuur. De nieuwe leden die tot de raad van bestuur van INM benoemd werden zijn Thomas Leysen, voorzitter van de raad van bestuur van Mediahuis, Gert Ysebaert, CEO van Mediahuis Groep, Paul Verwilt, Chief Operating Officer van Mediahuis Groep en Marc Vangeel, de nieuwe CEO van INM. Catriona Mullane, John Bateson, Kieran Mulvey en Seamus Taaffe namen ontslag als bestuurder van INM.