Met de mond vol Giant!

Quick viert dit jaar niet alleen zijn 50ste verjaardag, de hamburgerketen viert ook 50 jaar innovatie. De saus haalde het doorheen de jaren bij quality fast food burger ketens uit Amerika, maar dan met een Belgische touch. Evelyn De Groeve, marketingdirecteur bij Quick, doet ons zonder schuldgevoelens watertanden. - Auteur: Marine Dehossay
Het verhaal Quick begint wanneer Baron Vaxelaire een team naar de Verenigde Staten stuurt om er restaurantconcepten te bestuderen die vanaf 1945 de oceaan begonnen over te steken. Het zijn Maurice Cauwe, voorzitter van retailgroep GB, en zijn rechterhand Jacques Dopchie die deze studiereis voor hem maken. Zij hebben het briljante idee om deze hamburgerrestaurants ook hier te introduceren, maar dan wel aangepast aan onze Europese gebruiken en smaken. De creatie van de onnavolgbare Giant bewijst meteen het verlangen om afstand te nemen van de uitgesproken zoute en zoete smaken, die erg populair zijn in de Verenigde Staten. Het is dan ook in die context dat Quick Restaurants in 1970 het daglicht ziet. Aanvankelijk als extra service die GB aanbood om de klantenbinding met zijn supermarkten te verhogen, maar al snel liet het merk zich gelden.
Belgian Burger Brand
In 2016 hamert Quick opnieuw op z’n Belgische roots wanneer QSR Belgium (dochteronderneming van het Kharis Capital investeringsfonds) de Belgische en Luxemburgse restaurants van Quick definitief overneemt van de Franse groep Bertrand. Die laatste was in 2015 eigenaar geworden van Quick. De restaurants worden voortaan gerund door het Belgische bedrijf Burger Brands Belgium, dat zich ook ontfermt over de Burger King-restaurants in België en Luxemburg. “Vijftig jaar geleden had het merk de ambitie om een quality fast food burgermerk te zijn, maar dan met een Belgische toets,” legt Evelyn De Groeve uit. “Uiteindelijk is dat niet veranderd. Onze roeping om de best smakende burger van België te zijn is altijd een van onze doelen geweest. Maar we zijn ook Belgisch in alles wat we doen, en dat uiten we met die typische zelfspot die ons allen karakteriseert.”
Een jaar later is er dan de eerste Belgische burger: Le Formidable, een burger met ingrediënten die afkomstig zijn uit België: een krokante tijgerpistolet, 100% Belgisch rundsvlees, een sneetje Brugge Kaas en om het af te werken een licht gepeperde mayonaise van Pauwels. “We proberen al een tijdje om enkel Belgische ingrediënten te gebruiken. Zo werken we samen met leveranciers als Passendaele, Chimay, Napoleon en Cuberdon. Maar ook al zetten we ons daar hard voor in, zoiets doe je niet van vandaag op morgen.” In 2019 krijgt Quick een geheel nieuw interieur om de Belgitude extra in de schijnwerpers te zetten. Het Quick-restaurant in Kapellen kreeg als eerste deze nieuwe look aangemeten, waarna ook de andere restaurants werden omgevormd. “Ons jubileum vieren we met het meest iconische product dat Quik verkoopt: de Giant, die er inmiddels ook al vijftig jaar is. We hebben zelfs een speciale Golden Giant gelanceerd en verkopen de Giantsaus nu ook tijdelijk in potjes, voor het eerst in de geschiedenis van Quick.”
Good food vs fast food
Consumptiegewoonten en voedingstrends evolueren voortdurend. Maar hoewel jongeren tegenwoordig steeds meer reclame voor lekker eten maken, wil dat niet zeggen dat merken als Quick, Burger King en McDonald’s het minder goed doen. “Ons doelpubliek is heel breed, we zijn er voor alle burgerlovers in België. We zijn er ons natuurlijk van bewust dat er momenteel veel andere voedingstrenders zijn, maar we blijven voor een stukje erfgoed en blijven trouw aan wat we altijd gekend hebben: die nostalgie naar smaak. En jezelf af en toe iets gunnen, dat is natuurlijk ook typisch Belgisch.”
2004 wordt gekenmerkt door de lancering van het smaak- en voedingskwaliteit-programma, dat helemaal draait om de volgende doelstellingen: de consument met volledige transparantie informeren, variatie en kwaliteit promoten en jongeren bewust maken van een gezonde levensstijl. Sinds 2005 bevatten de sauzen van de tijdelijke burgers een vetgehalte van maximaal 30%. En sinds 2007 zit er niet langer zout in de frietjes. In 2010 lanceert Quick zijn eerste bioburger, maar eerder al innoveerde het merk met de introductie van bruin brood, warme sauzen, toasts in de plaats van broodjes, longburgers, ‘Twin Burgers’ en het gebruik van vis die uitsluitend komt van duurzame visserij (met MSC-certificaat).
What about 2031?
Vijf jaar later blijft Quick innoveren. Met als doel? Nog dichter bij zijn consumenten staan. Daarom lanceert de hamburgerketen in 2018 de applicatie My Quick, om fans te informeren over initiatieven en waarmee het mogelijk is om Q-punten te sparen en die dan later in te wisselen voor Quick-producten. Klanten kunnen hun bestelling voortaan ook aan huis laten bezorgen via 3 leverpartners. In 2021 krijgt de applicatie zelfs een Click & Collect-functie, zodat klanten ook kunnen bestellen en betalen via de app, zodat ze niet meer in de rij hoeven te staan. “In de toekomst willen we met Quick nog verder ingaan op die Belgitude. We willen aanzien worden als een merk met karakter en willen overal in België aanwezig zijn, niet alleen qua aantal restaurants, maar ook in de kleinste dorpjes en via thuisbezorging. We willen ons aanpassen aan onze klanten en dichtbij hen staan, op de manier die hen het beste uitkomt. We moeten zijn waar de consument ons hebben wil. Dat is de toekomst.”
Responsable du développement commercial et marketing H/F - Réseau des Médias de proximité (FR)
APPEL A CANDIDATURES Le Réseau des Médias de proximité recrute un.e « Responsable […]
Corporate PR Account Manager Walkie Talkie
WALKIE TALKIE IS ON THE LOOKOUT FOR A CORPORATE PR ACCOUNT MANAGER WALKIE […]
Marketing and Admissions Director - The British School of Brussels
We’re looking for a Marketing & Admissions Director to join our amazing team at The […]
Customer Engagement Strategist - Christelijke Mutualiteit
Bedrijfsomschrijving Werken bij CM, is werken met goesting. Want bij CM heb je […]