Mutant breekt de lens voor Antwerps Fotografiemuseum FOMU

Crea / News

Mutant blijft het Vlaamse culturele landschap nieuw leven inblazen met een gedurfde rebranding voor het iconische Antwerpse Fotografiemuseum FOMU.

Het centrale punt van de nieuwe visuele identiteit is het opvallende doorknipte logo, dat de kijker onmiddellijk uitdaagt om traditionele gezichtspunten in vraag te stellen. Verdere ontleding onthult verschillende extra betekenislagen: een verbredende horizon, een haarscherpe focus, of een draaiend kompas... Maar wat de geprononceerde hoeken en helling vooral overbrengen zijn gedurfde nieuwe invalshoeken en verfrissende perspectieven. Vooral dit laatste aspect vormt de leidraad van het nieuwe merkmanifest dat in samenwerking met Mutant is ontwikkeld.

Met "Sharing Perspectives" benadrukt FOMU hoe het zich als museum presenteert: een inclusieve gemeenschappelijke ruimte waar bezoekers worden uitgenodigd om hun begrip van visuele cultuur te verbreden. Een plek waar de hardcore cultuurkenner maar ook toevallige voorbijgangers (jong en oud) kunnen pauzeren en vertragen, met tentoonstellingen die niet alleen aanzetten tot reflectie maar ook tot expressie.

Mutant kreeg de expiliciete vraag om FOMU met deze nieuwe branding te onderscheiden van gelijksoortige instellingen. Daarom werden visuele verwijzingen naar technische aspecten van fotografie bewust vermeden. De animatievideo's beginnen zelfs met een symbolisch "breken van de lens", om plaats te maken voor een nieuwe visie met een minder letterlijke benadering.  Door middel van dynamisch motion design positioneert het merk zichzelf ook prominent als een nieuwsgierige curator die Gen Z door de hedendaagse complexe beeldcultuur weet te navigeren. Een ingetogen kleurenpalet zorgt voor gevoeligheid en nuance in contrast met de gedurfde expressieve vormen en werd verder doorgevoerd in het hele interieur van het museum.

De openingstentoonstellingen "RE/SISTERS: A lens on gender and ecology" en "Echtzeit" van de bekende Belgische fotograaf Dirk Braeckman zullen respectievelijk tot 18.08.24 en 19.01.25 te zien zijn. Op 28.09.24 opent een grote tentoonstelling van Cindy Sherman de deuren.