Mutant en Wakker Dier spelen potje ganzenleverbord

Crea / News

Ondanks het verbod op onethische productie importeert Nederland nog ieder jaar tienduizenden kilo’s foie gras. Met kerst in zicht, een periode waarin foie gras wel eens op tafel durft te verschijnen, ging Mutant aan de slag voor Wakker Dier, een Nederlandse dierenwelzijnsorganisatie. Om oude tradities te doorbreken en foie gras voor eens en altijd mentaal te bannen bij Nederlanders maakte Mutant een eigen versie van een oer-Hollands cultuur icoon. Ganzenbord werd Ganzenleverbord.

Op het eerste gezicht lijkt het een lief en onschuldig gezelschapsspelletje, net zoals je het als kind speelde. Hiervoor werd er met opzet een oude, zoete en oubollige illustratiestijl gebruikt. Maar als je beter kijkt, word je geconfronteerd met de harde realiteit. Het wrede productieproces werd in de spelregels verwerkt. De originele speelvakjes zoals ‘de put’ en ‘de gevangenis’ werden vervangen. Spelers moeten nu allerlei nieuwe hindernissen doorstaan, van ‘dwangvoeding’ en ‘vogelgriep’ tot een ‘geperforeerde slokdarm’, om uiteindelijk als foie gras geserveerd te worden. Mutant ontwierp ook nieuwe pionnen voor het spel; vetgemeste ganzen met een openstaande bek, klaar voor dwangvoeding. Het spel is de perfecte gespreksstarter aan de eettafel tijdens de feestdagen.

Het Ganzenleverbord wordt gelanceerd met een sarcastische productvideo. Net als het gezelschapsspel zelf heeft de video een retro vibe. We zien twee kinderen onschuldig het spel spelen, waarvan er eentje beteuterd aangeeft dat haar slokdarm geperforeerd is. Een ouderwets klinkende voice-over geeft extra duiding. De video wordt gebruikt op sociale media en als pre-roll.

Het spel is naar verschillende bekende Nederlanders en influencers gestuurd die het zullen delen met hun volgers. Zo komt het spel onder de aandacht bij het grote publiek in Nederland en wordt de dialoog op gang gebracht.