Mutant helpt sp.a Vooruit

Crea / News

Dat sp.a Vooruit wordt, was al lang geen geheim meer. Hoe die naamsverandering er ging uitzien nog wel. Tot nu, want dit weekend werd de nieuwe branding die door Mutant bedacht en gemaakt werd, voorgesteld door partijvoorzitter Conner Rousseau.

De naamsverandering is een volgende stap in de vernieuwing van klassieke partij naar een socialistische beweging. “Het is een knipoog naar ons verleden, met het vizier op de toekomst,” verduidelijkt voorzitter Conner Rousseau. “Al meer dan 100 jaar vinden wij - socialisten - dat een samenleving er maar op vooruit gaat, als iedereen vooruit gaat. En dus kunnen we maar bij één naam uitkomen en dat is, jawel, Vooruit.”

De nieuwe naam lag er dus, maar voor de branding deed Vooruit beroep op Mutant. “We zochten naar een visuele stijl die de nieuwe wind en het nieuwe geluid binnen Vooruit perfect weergeeft,” vertelt Frank Schouwaerts, design director bij Mutant. “We hebben het niet aangepakt als een branding voor een politieke partij, we wilden Vooruit vooral positioneren als een echt merk.”

Zo bedacht Mutant een logo dat niet alleen visueel sterk is, maar ook visueel hoorbaar is. “Dat klinkt misschien raar maar de openstaande vorm werkt als een spreekbuis die ons denken en doen vooruit stuwt. Tegelijkertijd zie je een pijl die naar links wijst, het politieke speelveld van Vooruit.”

Het resultaat is een strakke en hedendaagse stijl die past bij de frisse wind die door het socialistische landschap waait. Zonder de fundamenten ervan te verloochenen. Zo kreeg ook de roos, hét symbool van het socialisme, een update. “De nieuwe roos is opgebouwd uit de V van het nieuwe Vooruit-logo. Het is een abstracte versie geworden waar veel kracht van uitgaat,” vult Frank Schouwaerts aan.

De branding wordt gelanceerd met een film waarin de roos een belangrijke rol speelt. We zien hoe de klassieke en fragiele roos uitgroeit tot een unstoppable force die door het hele land raast. Als een beweging die niemand achterlaat en de kracht heeft om door muren te gaan.

Credits

Client info: Evy Menschaert, Gorik Vanholen, Conner Rousseau, Jonas Vandermeersch & Bouba Kalala for Vooruit
Creative Director: Odin Saillé
Strategic Director: Maarten De Cuyper
Creative: Ruben Van Maldeghem
Creative: Jonas Marysse
Design: Frank Schouwaerts
Client Director: Soraya Hellara
Client Manager: Loes Daemen
Production agency: Amok
Producer: Filip Vangeffelen & Ann Van Steyvoort
Director: Sidney Vanwichelen
D.O.P.: Sam Ostyn
Film Editor: Joris Willems
Music & sound design: Klankwerk 
CGI: Nozon