MUTANT HERONTDEKT "MINESWEEPER" VOOR HANDICAP INTERNATIONAL

4schools / Crea / News

Al meer dan 40 jaar werkt Handicap International in conflictgebieden om de grond er vrij te maken van landmijnen en onschuldige slachtoffers te helpen hun leven na de explosie weer op te bouwen. Voor hun nieuwe sensibiliserings- en fondsenwervingscampagne besloot Mutant de iconische videogame Mijnenveger centraal te zetten. Alleen speel je deze keer op echte kaarten van conflictgebieden, met echte gegevens van slachtoffers. 

Voor ons nostalgie, voor anderen de gruwelijke realiteit

Op wordmijnenveger.be kruip je in de huid van echte ontmijners in Oekraïne, Irak en Laos. In die landen ga je net zoals bij het originele spel op zoek gaat naar verborgen mijnen. Alleen doe je dat deze keer op echte wereldkaarten, waar de volgende mijn verstopt kan liggen op een weg, naast een rivier of bij een leegstaand gebouw. 

“Het is één van de eerste minigames die bijna iedereen wel eens gespeeld heeft,” zegt Jonathan d’Oultremont, creatief bij Mutant. “De simpliciteit ervan zorgt ervoor dat je niet stopt bij de eerste ‘game over’. Maar wanneer je datzelfde spel toepast op echte plekken, met echte gegevens over het aantal mijnen en slachtoffers, krijgt het een geheel nieuwe dimensie.”

Verpreid tussen de mijnen en andere antipersoonswapens ontdek je de getuigenissen van enkele slachtoffers of van een van de 270 mijnopruimers van Handicap International, die elke dag aan de slag gaan om het gebied op te ruimen. 

Retro-gaming vs. fondsenwerving 

“De essentie van het idee was om het iconische ‘minesweeper’ om te vormen tot een nieuw fondsenwervingstool, zodat echte mijnen op het veld kunnen geruimd worden,” legt Ruben Van Maldeghem, creatief directeur bij Mutant, uit. “Door het virtuele te combineren met de ‘real-life’ context van het probleem, hopen we het grote publiek ervan bewust te maken en beroep te doen op hun vrijgevigheid.” 

De digitale activatie wordt ondersteund door een emotionele film die alle codes van onze mijnenveger overneemt en ze visueel overstijgt – en dat met de stem van Axelle Red, de ambassadrice van Handicap International. De film, geproduceerd door Flegde, in een regie van Maria Leon, wordt uitgezonden op tv en in de bioscoop. Daarnaast wordt de campagne ook gebracht in print, banners en op sociale media – met als doel zoveel mogelijk donaties in te zamelen. 

Handicap International heeft een brede waaier aan missies en gebruikt de ingezamelde fondsen om de conflictgebieden mijnenvrij te maken, bewustmakingssessies te organiseren om ongelukken te vermijden en om de toegang tot prothesen, revalidatiezorg en psychologische ondersteuning te vergemakkelijken. 

Credits

Client: Antoine Sepulchre, Nina Vanhuysse, Thibault Conrotte 

Business Director: Maarten De Cuyper 

PR & Brand Reputation Director: Anneleen Coppens 

Creative & Strategic Director: Odin Saillé  

Creative Director: Ruben Van Maldeghem 

Creative: Jonathan d’Oultremont 

Copywriter: Simon Pyson  

Copywriter: Iris Nuyts 

Copywriter: Barbara Dzikanowice 

Client Director: Chantal Claes 

Client Manager: Tibo Gevens 

Client Executive: Robin Mosch 

Design director:  Frank Schouwaerts 

Designer: Tjen Colman 

Web development: In The Pocket 

Prod. Co.: Fledge 
Creative Partner: Diederik Jeangout 
Managing Partner: Roeland Jeangout 
Director: Maria Leon 
Offline edit: Maria Leon 
Online edit: Joris Willems 
VFX: Studio Plankton 
Grading: Xavier Dockx 
Sound Studio: Sonhouse 

Voice: Axelle Red