myCSN wil Vlaamse gemeenten bombarderen tot smart cities

Communication / Innovation / News

smart city unsplashIT-bedrijf Cipal Schaubroeck, waarin ruim 250 Vlaamse gemeenten, ocmw's, provincies en intercommunales participeren, en klimaatbedrijf Nuhma, dat in handen is van 41 Limburgse gemeenten en de Antwerpse gemeente Laakdal, hebben de onderneming myCSN opgericht. MyCSN is tevens de naam van het cloudplatform van de nieuwe onderneming waarmee klanten snel en betaalbaar hun smart city-toepassingen kunnen introduceren. Met myCSN kunnen steden en gemeenten een betere en moderne dienstverlening aan hun burgers en bedrijven opzetten.
Smart city-aanbod versnellen
Slimme informatieborden. Sensoren op straatlantaarns om de luchtkwaliteit en geluidsoverlast te meten. Dynamische geleiding van verkeersstromen wanneer scholen openen en sluiten. Aangeven waar beschikbare parkeerplaatsen zijn. Openbare verlichting die automatisch gedimd wordt in functie van de verkeers- en weersomstandigheden. Heeft u dat in de stad of gemeente waar u werkt of woont? Als het van myCSN afhangt is dit geen verre toekomstmuziek. De onderneming stelt zich tot doel om in elke Vlaamse gemeente binnen de vijf jaar minstens twee zogenaamde smart city-toepassingen op te starten.
De oprichters gingen al in 2016 van start met de bouw van het cloudplatform en hebben dat nu ondergebracht in de onderneming myCSN. Testklanten die intussen een werkende applicatie hebben zijn onder meer s-Lim, buck-e en Onze Stad App.myCSNDe smart city-cloud myCSN, die opslagcapaciteit, rekenkracht, netwerkinfrastructuur, analyses, Big Data- en andere applicaties huisvest, is schaalbaar. Het betekent dat die razendsnel en eenvoudig groter gemaakt kan worden als dat voor een gemeente wenselijk is. Ze is ook multi-tenant: elke gemeente kan toegang krijgen tot wat zij nodig heeft, volledig afgeschermd van de andere klanten. De steden en gemeenten blijven bovendien altijd eigenaar van hun gegevens. Ze kunnen die eventueel als open data ter beschikking stellen aan anderen, of zelf commercialiseren.
MyCSN maakt zich eveneens sterk dat haar aanbod betaalbaar is voor alle steden en gemeenten in Vlaanderen. “We hebben alle troeven om voor ons te kiezen als het over de smart city gaat,” zegt Luc Van Maldeghem, algemeen directeur van myCSN. “Er wordt veel gesproken over smart cities en de baten ervan, maar in de praktijk gaat de introductie van dergelijke toepassingen nog te traag, vinden we. Steden en gemeenten zijn vragende partij, maar het is nu moeilijk voor hen. Wij willen het hen gemakkelijk maken om te starten en stap voor stap hun smart dienstverlening uit te bouwen.”
Gegevens in eigen beheer
“De gegevens die we op onze smart city-cloud verwerken, blijven altijd eigendom van de stad of gemeente die ze verzamelt. Dat vinden onze klanten bijzonder belangrijk. Wij kunnen hen op dat vlak harde garanties geven en bouwden daarnaast een zeer geavanceerd cloudplatform dat aan alle wensen qua snelheid, veiligheid en capaciteit kan voldoen,” zegt technisch directeur Jan Geukens.