Neuromarketing als booster voor creatieve effectiviteit

Communication / News

Neuromarketing? Voor veel creatieven een verdacht woord. Tot ze aan de slag gaan met de inzichten en tips van de neuromarketeers van dienst. Bij LDV United kunnen ze ervan meespreken, zegt Lorien Verachtert. 

Wat kan neuromarketing betekenen voor de creativiteit? Veel, zo blijkt uit een gesprek met Lorien Verachtert, strategist en neuromarketeer bij LDV United. Zij mocht er ooit stagelopen en ontwikkelde er de afgelopen jaren binnen de afdeling Strategie de expertise in Neuromarketing. Neuromarketing heeft drie lagen, licht Lorien Verachtert bij wijze van inleiding toe. Er is het academische luik, waar met een neurowetenschappelijke benadering consumentenonderzoek ‘in labofase’ leidt tot inzichten over de werking van het onbewuste. Een tweede laag is die van het impliciete marktonderzoek. Wat complementair is aan traditioneel marktonderzoek. Veel van wat we doen, doen we ‘zonder nadenken’, zonder te weten waarom we het doen. “We zijn minder rationeel dan we denken,” zegt Lorien Verachtert. “Automatisch worden we eerst gedreven door emoties, later gaan we onze beslissingen postrationaliseren: ‘The emotional tail wags the rational dog’, verwoordt sociaal psycholoog Jonathan Haidt dat.” 

De derde laag is die van het pragmatisch toepassen van al dat onderzoek. “Dat is wat wij hier bij LDV United doen. We leggen de brug tussen al dat wetenschappelijk onderzoek en de praktijk, met name communicatie en campagnes.” 

[...]

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN PUB MAGAZINE

Artikel: Wim De Mont
Vertaling: Marine Dehossay