Bpost Media: Neurowetenschap ten dienste van reclame?

Communication / Marketing / Media / News

Bpost-1024x768
De twee uur durende inspiratiesessie (‘neuro-marketing, data en digitale versus print copy’) van bpost media in één artikel samenvatten? Onmogelijk! Wel kunnen we u enkele hoogtepunten van deze sessie op 2 april in PUB House bezorgen, toegelicht door Tatjana Raman, senior media expert bij bpost media, op basis van heel wat insights. Alles begint natuurlijk bij het bereiken van het juiste publiek. Niet evident in een tijd waarin de consument over alles controle wil hebben. Of het nu om televisie, taxiservice of eten gaat... De consument wil wat hij wil, wanneer hij het wil. En dat heeft zo zijn impact op de reclamesector: vandaag skipt 63% de pre-rolls, installeert 32% een adblocker en vermijdt 23% reclame via opname. Maar wat vinden we nu juist zo storend aan reclame? Bpost media liet het onderzoeken bij ruim 2.000 respondenten in samenwerking met Deepblue en AQrate. De resultaten van het Ad’titude Tracker-onderzoek laten zien dat 9 van de 10 consumenten zich storen aan reclame die interruptief is (89%), té overvloedig (85%) en niet aangepast aan hun behoeften. Zij vinden reclame vaak wel oké als ze informatie (72%) brengt over nieuwe producten, als ze overtuigend (67%) is en leuk (41%). Kortom: als ze relevant is en mensen raakt, ook emotioneel.
Tajana raman
 Een van de meest verrassende bevindingen in de Ad’titude Tracker? Dat is dat In-Home Advertising (IHA) één van de meest gewaardeerde vormen van reclame is in deze tijden van ‘ad avoidance’. De grote sterkte van dit medium? “IHA brengt uw merk tot in het hart van het huis, op de salon- of keukentafel. Daar waar aankoopbeslissingen worden besproken én genomen,” legt Tatjana Raman uit. “Onbetaalbaar in een tijdperk waarin 92% van de mensen hun brievenbus elke dag opent. 93% houdt In-Home Advertising zelfs bij op een zichtbare plaats, gemiddeld 4,5 dagen lang.” Moet de adverteerder dan kiezen: of online, of In-Home? In geen geval. Want online en In-Home Advertising kunnen perfect complementair zijn in een uitgekiende mediamix.

Het tweede deel van de sessie richtte zich op neuromarketing, dat het gedrag van onze hersenen bestudeert in het licht van reclame. Een wetenschap in een context waarin het steeds moeilijker wordt om ons doelpubliek te bereiken. En hoe kunnen we die aandacht nu juist vergroten? “Mensen hebben meer aandacht voor het visuele, met name bewegende mensen of levende objecten. Wat beweegt, werkt!” 
Onze hersenen helpen ons natuurlijk ook een handje: zo associëren zij bepaalde vormen met bepaalde merken. Een voorbeeld: schrijf ‘Coco-Cala’ in plaats van ‘Coca-Cola’  in het logo van het frisdrankenmerk en we denken meteen in de goede richting. “Toen Jetair TUI werd behield het merk zijn smiley-vorm en kleur.” Ook deze laatste speelt hierin natuurlijk een belangrijke rol! “Aan de hand van kleur kunnen we voor 85% raden over welk merk het gaat.” Bovendien staat elk kleur voor zijn eigen kenmerken... En wat beter dan een spelletje om dit te demonstreren. Onder enkele stoelen legden we op voorhand een gekleurd potje plasticine, waarna de deelnemers mochten raden waar elke kleur voor staat. Onze bevindingen: blauw straalt veiligheid en vertrouwen uit, rood doet denken aan passie en energie en geel doet ons verlangen naar hoop en warmte. Al deze insights leren ons dus dat het als merk belangrijk is om consistent te blijven in je visuele identiteit.
bpost2En last but not least: copywriting. Net omdat we uiterst selectief lezen is een goede copywriting van uiterst belang. En die hoeft zeker en vast niet lang te zijn: gebruik veeleer korte zinnen dan lange en kies voor bullet points in een long copy. Vermijd overweldig gebruik van hoofdletters en ga voor een lettertype met schreef, want dat vermoeit onze ogen minder snel. Opgemerkt moet worden dat ook het grafisch design van je communicatie belangrijk is. En daar geldt de regel: hoe vaker je zaken herhaalt, hoe meer de consument de informatie zal opslaan in zijn hoofd. Een van de diensten die bpost media daarvoor aanbiedt is een eye-tracker, die nagaat welk ontwerp het best zal scoren.
Dus, u bent voortaan een gewaarschuwd man of vrouw: als consument willen we vooral persoonlijke en inspirerende reclame op het moment dat wij dat willen, het liefst nog in een duidelijke en coherente stijl, zodat wij uw tekst op onze beurt dan weer heel selectief kunnen lezen.

Bpost 1