Nieuwe CEO voor Fairtrade Belgium: Nicolas Lambert geeft fakkel door aan Philippe Weiler

News / People

Een grote verandering bij Fairtrade Belgium: de organisatie die in België Fairtrade-producten en eerlijke handel promoot bij bedrijven, overheden en consumenten, krijgt een nieuwe directeur. Nicolas Lambert, de huidige directeur die 6 jaar lang de organisatie in goede banen heeft geleid, geeft zijn opdracht door aan Philippe Weiler, die op 1 september in dienst treedt. Philippe Weiler is sinds jaar en dag een trouwe supporter van Fairtrade, zowel in zijn huidige functie bij Sustenuto waarin hij bedrijven begeleidt tijdens hun duurzame transitie, als voorheen toen hij CSR-directeur was bij Lidl en intensief met Fairtrade samenwerkte. En ook de NGO-wereld is Philippe niet onbekend, dankzij ervaringen bij WWF en Trias, waarbij hij voor deze laatste verschillende jaren in El Salvador vertoefde.

Al deze kwaliteiten en ervaringen zullen Weiler goed van pas komen bij deze nieuwe uitdaging. Het stevige palmares dat Nicolas Lambert achterlaat zorgt alvast voor de nodige wind in de zeilen: “De zes jaar die ik met Fairtrade heb kunnen doorbrengen, waren ongelooflijk rijk,” zegt Nicolas Lambert. “Fairtrade wordt vandaag erkend in zijn rol als partner en als bruggenbouwer tussen de privésector, de overheid en de burgers. Ik ben van mening dat de erkenning van deze rol in de toekomst cruciaal zal blijven om ervoor te zorgen dat mens en milieu in het middelpunt van de wereldhandel komen te staan.”

Fairtrade zal dan ook zijn rol blijven spelen om bij te dragen tot een duurzamere wereldhandel. “Grote dromen hebben Fairtrade de afgelopen 6 jaar enorm vooruitgeholpen,” zegt Trees Paelinck, voorzitter van de Raad van Bestuur van Fairtrade Belgium. “Onder Nicolas’ leiding is Fairtrade Belgium aanzienlijk gegroeid en heeft de organisatie bijgedragen tot meer rechtvaardige inkomens voor boeren. De Raad van Bestuur, het team en de partners in België en in de internationale Fairtrade-beweging zijn hem oprecht dankbaar voor zijn energie tijdens deze fantastische periode. Wij zullen zijn passie voor Fairtrade en zijn inzet als bruggenbouwer steeds in gedachten houden.”

En zelfs als Lambert de deur van Fairtrade achter zich dichttrekt, zal die altijd op een kier blijven staan: “Vanaf 1 september begin ik aan een nieuw professioneel hoofdstuk als consultant,” zegt hij. “Ik wil mijn ervaring gebruiken voor sociale organisaties die belangrijk voor me zijn. Fairtrade zal echter altijd een speciale plaats in mijn hart hebben en ik zal altijd een echte ‘Fairtrader’ blijven.”