O-Sekoer is allround winnaar Grote Press Cartoon Prijs Knokke-Heist

Awards / Design / News

Op 26 mei vond de juryzitting plaats voor de uitreiking van de Grote Press Cartoon Prijs Knokke-Heist. Voor de éénentwintigste editie van de PCB waren 21 cartoonisten genomineerd met 95 cartoons die in 2020 in de pers zijn gepubliceerd.

Eerste prijs

Voor PCB 2021 wordt de Eerste Prijs Knokke-Heist toegekend aan twee cartoons van O-Sekoer. Een eerste tekening (zie foto bovenaan) handelt over het fascisme dat in Europa oprukt, verschenen op 22 januari 2020 op Facebook.

Het oordeel van de jury: “De vlinder symboliseert zowel de schoonheid als de kwetsbaarheid van de wereld tegenover het oprukkende fascisme dat net als een virus aan onze gezondheid knaagt. We kunnen het fascisme als thema overigens vervangen door racisme of milieuvervuiling. Het beeld is zeer esthetisch en krachtig. Het spreekt onmiddellijk aan.”

In een tweede tekening wijst O-Sekoer er ons op dat het racisme onder president Trump hoogtij viert in de VS. Deze cartoon is verschenen op 17 mei 2020 op Facebook.

Voor deze dubbele Eerste Prijs ontvangt O-Sekoer een cheque van €5.000, die hem door Knokke-Heist overhandigd zal worden bij de inhuldiging van de tentoonstelling op 3 juli 2021.

Het oordeel van de jury: “Met twee zwarte vlekken maakt de tekenaar meteen zijn standpunt duidelijk. De link met het coronavirus is hier terecht op zijn plaats: net als het coronavirus sluipt racisme onderhuids in de samenleving (via social media en fake news) om dan onverwacht op te duiken. Dat is ook hoe Trump zijn haatboodschap heeft verspreid. De cover toont ook de zwakte van het democratisch bestel in de VS aan. Detail: zowel Trump als Hitler werden ooit door Time magazine als Man of the Year aangeduid.”

Tweede prijs

Behalve de dubbele Eerste Prijs, werden ook twee andere tekeningen bekroond. De tweede prijs Knokke-Heist van €2.000 gaat naar Karl voor een tekening over het onderwerp ‘Charlie Hebdo 5 jaar later’ verschenen op 08 januari 2020 in Knack Focus.

Het oordeel van de jury: “Dit idee kan ruimer toegepast worden dan de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo. Hij toont ook hoe bijvoorbeeld de Palestijnen tegenover Israël staan of de virologen tegenover de publieke opinie die de coronamaatregelen aan hun laars lappen, meer specifiek militaire die hun gelijk met geweld willen halen van wetenschappers. Telkens met de onmacht van het geweld als statement.”

Derde prijs

De derde prijs Knokke-Heist van €1.000 gaat naar duBus voor een tekening over het onderwerp ‘Migranten in Lesbos’ verschenen op 5 maart 2020 in La Dernière Heure.

Het oordeel van de jury: “Deze tekening toont vooral het falen van Europa tegenover zowel de vluchtelingencrisis als de coronacrisis. Door het gebrek aan solidariteit worden de zwaksten aan hun lot overgelaten en worden er bijvoorbeeld nog altijd geen vaccins gestuurd naar de arme landen. Politici verschuilen zich maar al te gemakkelijk achter de coronacrisis om dringende maatschappelijke problemen niet aan te pakken. Deze cartoon is met andere woorden een pleidooi voor meer solidariteit in Europa.”