{On his mind} Peter Lissens (Superkraft): Is GenZ genANT?

4schools / Communication / News

“Ze zijn niet meer uit hetzelfde hout gesneden als vroeger.” Er wordt geklaagd. En wel over de nieuwe lichting - ‘de ‘coronageneratie’. Afgestudeerd tijdens een soort van sociaal vacuüm en met een heel eigen wil. Hoewel ze collectief verzaken aan een voorgeplaveide 9-to-5, zouden ze ook neen zeggen tegen regelmatig overwerk en lijkt de knop al meteen omgedraaid nog voor de kantoordeur achter hen in het slot valt. “Ze hebben er precies geen goesting in.” “Ze lezen te weinig boeken in het Nederlands.” “Ze ontberen schrijverschap en stapelen de taalfouten op”.

Ontbreekt er een gen bij GenZ? Of lijkt dat alleen maar zo? Misschien waren wij wel te weinig of volledig verkeerd met werk-leven balans bezig? Toen wij destijds begonnen, was ‘goesting’ het toverwoord. Het stond minstens drie keer in elke job-ad, in elk persbericht, in elke sollicitatie.

Of is geduld wat er nu meer ontbreekt dan vroeger? De tijd dringt. Voor iedereen. Geduld is een schaars goed geworden. Wij zien òòk graag het bruisen van talent gecombineerd met sturm-und-drang en ‘a light that never goes out’ – of toch zeker niet voor het buiten donker is – op de creatieve verdieping. Maar in plaats van zoekende youngsters te snel te cancellen, kunnen wij, de oudjes, ze ook meer goesting en attitude bijbrengen. Zoals Barbara Vangheluwe het recent zei: “Het moet van twee kanten komen.” Meer toewijding van de ene kant. Minder micromanagement van de andere. Maar ze moeten godverdomme wél leren wat ‘een slag in het water’ wil zeggen. Of ‘boter aan de galg’. En meer boeken in het Nederlands lezen, natuurlijk...

– Peter Lissens, creatief directeur @Superkraft