Peter Ampe over neurodiversiteit: "Omarm sterktes en compenseer zwaktes"

Peter Ampe kent u vooral als creatief directeur van FamousGrey, maar sinds vorig jaar kunnen we hem evengoed voorstellen als de auteur van Abnormaal Goed, het boek dat hij samen met Emily Rammant schreef over de talenten van mensen met een neurodiverse afwijking als AD(H)D, ASS, dyslexie of OCS. Tijdens Cannes Lions 2023 greep hij het podium van The Lab in Palais II voor een interactieve sessie. Met ‘the power of neurodiversity’ zette hij de positieve eigenschappen van neurodiverse mensen in de kijker en gaf hij mee hoe zij het beste kunnen aarden in een agency.
Eerst wat theorie: er bestaat zoiets als neurodivergent en neurotypisch. Met neurotypisch wordt iedereen met een ‘doorsnee’ neurologische ontwikkeling van de hersenen bedoeld. Wanneer we spreken over neurodivergent, dan hebben we het over hersenen die afwijken van die norm en dus anders werken. Is dat daarom fout of negatief? Helemaal niet. “Al wat negatief is, heeft ook iets positiefs,” vertelde Ampe. “Dat geldt ook voor mensen met een neurodiverse afwijking. Vroeger werd het vaak als een ‘disability’ gezien, ik noem het liever ‘this ability’, want mensen met een neurodiverse afwijkingen hebben hun eigen specifieke talenten. Het is tijd dat bedrijven die omarmen en proberen neuro-inclusief te worden.”
Maar hoe doe je dat nu als bedrijf, neuro-inclusief worden? “Door te begrijpen waar de sterktes en zwaktes van iemand met een neurodiverse afwijking liggen en een werkomgeving te creëren die voor hen psychologisch veilig aanvoelt, waar ze hun talenten maximaal kunnen ontplooien.”
Mensen met een autismespectrumstoornis (ASS) zijn bijvoorbeeld zeer goed in probleem-oplossend denken. Ze zien snel patronen én hebben een sterk geheugen en een groot rechtvaardigheidsgevoel. Daarom aarden ze vaak goed in creatieve afdelingen. Maar, zo benadrukt Peter Ampe, “ze zijn ook wel zeer individueel ingesteld, wat maakt dat ze best omringd worden door extraverte mensen die hun ideeën mee naar buiten helpen dragen. Ook in open werkplekken doen ze het niet al te best, dus de mogelijkheid tot afzondering of zelfs thuiswerk, zonder al te veel sociale verplichtingen, kan hen helpen om het meeste uit zichzelf halen.” En zo bewijst Ampe meteen ook het nut van een (aan)gepaste werkomgeving. De conclusie: “Omarm hun sterktes en compenseer hun zwaktes. Zodat ze zich niet 100% anders, maar 100% speciaal voelen.”
Marketing and Admissions Director - The British School of Brussels
We’re looking for a Marketing & Admissions Director to join our amazing team at The […]
Customer Engagement Strategist - Christelijke Mutualiteit
Bedrijfsomschrijving Werken bij CM, is werken met goesting. Want bij CM heb je […]
Account Manager - RMB
Wij zijn op zoek naar een Account Manager Wij zoeken een Account Manager […]
Sales Manager Digital Solutions - Ads & Data
We zijn namelijk opzoek naar een Sales Manager Digital Solutions. Ads & Data, de […]