Peter Ampe en Emily Rammant zien de talenten achter neurodiverse afwijkingen

4schools / Communication / News / Positive Vibes

Het boek ‘Abnormaal goed’ van Peter Ampe en Emily Rammant focust bewust niet op de vele valkuilen van neurodiverse aandoeningen als ADHD, ASS, dyslexie of OCD. Wel tonen de auteurs dat mensen op het spectrum vaak heel bijzondere talenten hebben. Aan de hand van herkenbare verhalen en praktische tips helpen ze de lezer om hun eigen unieke talenten te ontdekken, om zo gerichtere keuzes te maken in hun leven en werk. PUB Magazine sprak met het auteurskoppel Peter Ampe, creative partner bij FamousGrey, en Emily Rammant, professional certified coach en mede-oprichtster van Yin United.

Wat was de trigger voor het schrijven van dit boek?

Peter Ampe: “Onze zoon Noah kreeg de diagnose van ASS en ADHD en als ouders waren we in eerste instantie geschokt, maar na enige tijd kwam er aanvaarding en zelfs omhelzing. Ik besefte stilaan hoe ik zelf in elkaar zat, met diezelfde symptomen. Ik zag meteen ook in van waar mijn positieve krachten kwamen. Boeken over het onderwerp gaan vaak over de negatieve aspecten en over medicatie of oefeningen, nooit hoe je je eigen talenten kunt vinden vanuit je afwijkingen. Een op de vier mensen heeft een neurodiverse afwijking, of een vermoeden ervan. Ik begon aan het boek om mensen zelfkennis te geven en om de positieve aspecten van neurodiversiteit aan bod te laten komen.”

Emily Rammant: “De werktitel van het boek was lang ‘Find your WYH: What’s Your Handicap’, een zinspeling op ‘Find your WHY’.

Peter Ampe: “Ik wil echt dat mensen vinden waar ze goed in zijn, via kennis van hun afwijkingen. Er zitten veel mensen ergens op het spectrum, van milde tot meer ernstige symptomen. Het boek is dus ook bedoeld voor mensen met symptomen die niet sterk genoeg zijn voor een diagnose, maar wel tot positieve kanten kunnen leiden.”

Emily Rammant: “Dat is vernieuwend, omdat we zo een brede doelgroep kunnen bereiken. Uit het onderzoek van Creative Voices van drie jaar geleden weten we dat 8% in de creatieve sector zegt neurodivers te zijn en 10% wil het eigenlijk niet zeggen, we mogen het dus waarschijnlijk hebben over bijna 20%. Voeg daarbij ook nog de linkerkant van het spectrum, en je krijgt een brede doelgroep die zich aangesproken voelt.”

Maar het boek is niet toegespitst op de creatieve sector?

Peter Ampe: “Zeker niet. Ik vind dat ‘anders denken’ ook aan bod moet komen aan managerstafels in alle sectoren. Zeker nu we alles moeten herdenken en nieuwe businessmodellen moeten vinden.”

Emily Rammant: “In bedrijven kan dit echt tot innovatie leiden. In het boek geven we concrete tips hoe je dat kunt bereiken in je bedrijf. We behandelen vier aandoeningen, benoemen de zwaktes en stappen dan snel over naar de sterktes. Dat is stap 1. Stap 2 is dan het vinden van complementariteit: welke collega’s werken het best samen? We linken ook bepaalde kenmerken aan bepaalde jobs. Wie in het autismespectrum zit, heeft bijvoorbeeld oog voor detail en is vaak verbaal sterk.”

>>> LEES HET VOLLEDIGE INTERVIEW IN PUB MAGAZINE