Press cartoon: Canary Pete wint Grote Prijs Knokke-Heist 2022

Awards / News

Voor de tweëentwintigste editie van de Press Cartoon Belgium waren 22 cartoonisten genomineerd met 100 cartoons die in 2021 in de pers zijn gepubliceerd.

De Grote Prijs Knokke-Heist werd toegekend aan een cartoon van Canary Pete: een tekening over het onderwerp ‘Veel rapporten, maar geen concrete acties. Gevolg: nooit geziene overstromingen’, verschenen op 17-07-21 in Gazet van Antwerpen.

Voor deze grote prijs ontvangt Canary Pete een cheque van € 5.000, die hem overhandigd zal worden bij de inhuldiging van de tentoonstelling in Knokke-Heist.

Behalve de Grote Prijs werden ook twee andere tekeningen bekroond. De tweede prijs Knokke-Heist van € 2.000 ging naar Kroll voor een tekening over het onderwerp ‘Belgische regels tijdens de covid-19 pandemie’ verschenen op 06-02-21 in Le Soir: Kappers mogen weer aan de slag. Maar niet de schoonheidssalons. (een beetje zelfcensuur toegepast).

De derde prijs Knokke-Heist van € 1.000 is voor JacPé voor een tekening over het onderwerp ‘bedrijfswagens in 2026’ verschenen op 19-05-21 op Facebook. (In 2026 moeten alle bedrijfswagens elektrisch zijn. Kijk daar, een werkloze.)

De jury

Aan de jurytafel zaten boekhandelaars, verantwoordelijken van stripafdelingen in boekhandels, zaakvoerders en directeurs van boekhandels en vertegenwoordigers van de stripwereld in België:

- Cédric De Waele (marketing- en communicatiemanager Slumberland BD World)

- Ludovic Bekaert (Boekhandelaar Passaporta boekhandel)

- Isabelle Debekker (Directeur Belgisch Stripcentrum)

- Tony Poulin ( Boekhandelaar, verantwoordelijk voor de stripafdeling van Cook&Book Woluwe en illustrator/grafisch ontwerper)

- Frédéric Ronsse (Directeur boekhandel Flagey)

- Brenda Vanhoutte (zaakvoerder boekhandel Walry)    

De mening van de jury

De jury heeft de cartoon van Canary Pete verkozen omdat die heel duidelijk de absurde en aanhoudende onwil van de overheden ten opzichte van de dringende klimaatcrisis uitbeeldt. De twee ambtenaren die zich achter de dijk van rapporten verschuilen, zijn blind voor de realiteit er achter en doen geen moeite om eens over de dijk te kijken. De cartoon speelt in op de watersnood in Wallonië in de zomer 2021 maar toont tegelijk ook hoe broos de dijken in Vlaanderen zijn wanneer het nog gaat regenen en de zeespiegel gaat stijgen. Een typische Belgische situatie die ook internationaal herkenbaar is.

Internationaal Cartoonfestival in Knokke-Heist

De prijzen worden overhandigd in Knokke-Heist, bij de opening van het Internationaal Cartoonfestival op zaterdag 9 Juli 2022 en de vernissage van de tentoonstelling met onder meer de genomineerde cartoons van de PCB 2022.