Provided by Mediaspecs: Apache moet besparen ondanks omzetstijging

Media / News

Apache heeft een woelig 2019 achter de rug. De omzet steeg met 15% tot 300.000 euro. Toch moest de nieuwswebsite maatregelen nemen om de financiële situatie gezond te houden en om het stopzetten van de projectsubsidies aan kleine alternatieve media op te vangen. Vlaams Minister van Media Benjamin Dalle schrapte namelijk de subsidie Mediacademie en ook het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF) werd stopgezet.

Hoofdredacteur Karl van den Broeck: “De kapitaalbuffer die we de voorbije jaren hadden opgebouwd door de vele solidariteitsacties voor Apache, is in 2019 opgebruikt. Mediacademie was een subsidie van bijna 10.000 euro. In 2019 kregen we van het VJF nog een subsidie van 67.000 euro en daar wilden we dit jaar ook een nieuw project indienen.”

Door de afname van de financiële middelen moest de nieuwswebsite onder meer de samenwerking stopzetten met twee journalisten en een niet-journalist. “Vooral de opleiding van jonge journalisten werd hierdoor geraakt,” aldus van den Broeck. Tegelijk heeft Apache het budget voor freelancers verhoogd. “We hebben de werking doorgelicht en een reeks besparingen doorgevoerd. Daardoor liggen de uitgaven nu wel in lijn met de verwachte inkomsten en bouwen we opnieuw een financiële buffer op.”

Het eerste kwartaal is volgens van den Broeck hoopgevend: “Dit komt omdat we beter presteren dan de doelstellingen. Bovendien zijn de herstelmaatregelen nog niet van kracht. We werken aan een verbreding van onze inhoud en aan een aantal partnerships met binnen- en buitenlandse media. Daarnaast zitten er nog andere plannen in de pijplijn die moeten leiden tot een groei van de omzet.”

Apache leeft uitsluitend van abonnementen en krijgt geen structurele subsidies. “Hoe meer abonnees we hebben, hoe meer artikels we gratis kunnen publiceren. Dat is en blijft ook tijdens deze coronacrisis onze ambitie. Lezers worden dus opgeroepen om een abonnement te nemen of te schenken aan wie het niet kan betalen,” benadrukt de hoofdredacteur. Op 9 mei vindt een bijzondere algemene vergadering plaats bij Apache.

Provided by Mediaspecs