Proximus en SILK meten voetbalemoties met ‘The Belgian Heartbeat’

Marketing / News

Aangezien de stadions dit jaar bijna leeg zullen zijn, wil Proximus de Belgen een unieke sportervaring bieden tijdens de wedstrijden van Euro 2020. Pronostieken, meten van de beleving van de fans in real time en interactief de beste momenten van de wedstrijd herbeleven? Dat is nu mogelijk met ‘Pickx Prono’ en ‘The Belgian Heartbeat’. Met deze twee initiatieven wil Proximus de fans betrekken om de wedstrijden van het Europees voetbalkampioenschap ten volle te beleven, voor een spannende en allesomvattende ervaring die vaak al begint voor de aanvang van een wedstrijd.

Er bestaan reeds veel externe statistieken over voetbalwedstrijden: elke wedstrijd en elke speler kan zeer gedetailleerd en met grote nauwkeurigheid worden geanalyseerd. Al deze gegevens worden verzameld voor statistische doeleinden en worden gebruikt voor analyses halverwege en na de wedstrijd door allerhande partijen. Er ontbreekt echter een belangrijk gegeven om een globaal beeld te krijgen van de intensiteit van een wedstrijd: de betrokkenheid en de beleving van de fans. Vooral dit jaar, met een Euro 2020 dat op zijn zachtst gezegd ongewoon is en met (bijna) lege stadions, is dit extra moeilijk om weer te geven.

Daarom lanceert Proximus ‘The Belgian Heartbeat’: dankzij een geconnecteerde armband wil Proximus voor het eerst gegevens verzamelen die, in realtime, de beleving en het enthousiasme van de fans tijdens de wedstrijden van de Rode Duivels weergeven. Dankzij een geïntegreerde sensor gekoppeld aan een applicatie zullen deze armband in combinatie met de smartphone het mogelijk maken om betrouwbare gegevens op vrijwillige basis verzamelen (waardoor hartslagen, bewegingen (in dit geval het aantal keren dat de armen worden geheven en de waaiers springen) en decibels) en real time geaggregeerde statistieken op te stellen. Deze tracker zal worden gebruikt om tijdens elke wedstrijd van de Rode Duivels de momenten te identificeren die de meeste emotie opriepen.

Een groep van 200 personen, journalisten en fervente supporters zullen de armband ontvangen die ze bij elke wedstrijd van de Rode Duivels kunnen dragen waardoor betrouwbare gegevens op vrijwillig basis verzameld worden, om in real time geaggregeerde statistieken op te stellen. Onder hen enkele Belgische persoonlijkheden zoals radiopresentator Sander Gillis en voetbalspeelster van ons nationaal vrouwenelftal Tessa Wullaert.

Vanaf 12 juni, de eerste match van de Rode Duivels, zullen de verzamelde anonieme data van 200 fans worden gemeten dankzij de geconnecteerde armband. Vanaf 12 juni, de eerste wedstrijd van de Rode Duivels op Euro 2020, zullen alle verzamelde geaggregeerde gegevens in realtime beschikbaar worden gesteld op Pickx, het live en on-demand contentplatform van Proximus. De statistieken zullen beschikbaar zijn tijdens elke wedstrijd die de Rode Duivels spelen en zullen elk individu, inclusief journalisten en sportcommentatoren, in staat stellen te ontdekken hoe de fans de wedstrijden thuis beleven.

Het enthousiasme van de fans is aanwezig nog voor het fluitsignaal begint. Daarom lanceert Proximus op zijn Pickx-platform ook ‘Prono’, een ludieke functie waarmee fans de uitkomst van elke wedstrijd kunnen voorspellen. Of het nu gaat om het eindresultaat, de naam van de maker van het eerste doelpunt of de minuut van het eerste doelpunt. Fans kunnen een team samenstellen of zich bij een team aansluiten en gedurende een aantal weken andere fans uitdagen om te zien wie de sportweddenschappencompetitie wint.

Afspraak op 12 juni voor de eerste match van de Rode Duivels tegen Rusland op www.thebelgianheartbeat.be, om er alles te weten te komen over de opwinding en de verheuging van de fans in realtime tijdens de wedstrijden van de Rode Duivels, en op het platform Pickx om er pronostieken op te plaatsen tijdens de wedstrijden.