RTBF en VTM profiteren van verkiezingseffect

Media / News

media_be_0519_OGHet Laatste Nieuws (of kortweg HLN) blijft kampioen sociale media in Vlaanderen, zo blijkt uit de Social Media Ranking van mei 2019. Voor heel België werden ze in mei echter voorbijgestoken door de RTBF, wellicht een gevolg van de verkiezingen. Ook VTM kon profiteren van diezelfde verkiezingen, Eén vreemd genoeg helemaal niet. Al kunnen snuggere mensen misschien op een of andere manier een relatie leggen met de verkiezingsuitslagen, en vooral met de manier waarop de verkiezingen werden betwist via sociale media de weken voor 25 mei.
PUB presenteert deze social media ranking in samenwerking met het Oostenrijkse Storyclash. Deze Social Media Ranking is een real-time social media monitoring tool. Dat wil zeggen dat (online) mediabedrijven met elkaar worden vergeleken op basis van het aantal interacties: likes, shares en commentaren op sociale netwerken. Ook interacties via Instagram and Youtube zijn geïntegreerd in deze rankings, en recent werden enkele nieuwe Belgische websites opgenomen (met dank aan wie daarvoor suggesties stuurde naar de redactie van PUB). En onderaan deze lijst vindt u een afzonderlijke lijst van succesvolle posts. Bovendien bevatten de deze rankings nu ook Images, GIF’s en Status Messages.
Aan Nederlandstalige zijde bestaat de top 5 uit Het laatste Nieuws (dat wel wat verlies leed, maar zonder zijn koppositie in het gedrang te laten komen), Het Nieuwsblad, Eén (dat vorige maand met 40% steeg en nu met 22%) VTM, De Standaard en Knack. Een tuimelde uit de top 5. Aan Franstalige kant bestaat de top 5 deze maand uit RTBF, DHRTL Belgium, Le Soir (dat vorige maand was gezakt en nu weer dstijgt) en de satirische site L'Avenir. De volledige lijst bestaat ondertussen uit meer dan 100 titels. Doorklikken en u krijgt de kans om die allemaal te zien! Opmerkingen of suggesties? U kent of publiceert een medium dat volgens uw informatie toch nog zou kunnen ontbreken? Stuur een mail naar redactie@pub.be en vermeld Storyclash in het onderwerpveld.