💊PUB Exclusief: wekelijkse coronawidget

Media / News / Research

In deze crisisperiode bundelen PUB en Auxipress de krachten om u elke week een uitzonderlijke widget aan te bieden in verband met het coronavirus.

Elke week wacht de lezers een van de volgende onderwerpen: de evolutie van het coronavirus/Covid-19 in de Belgische media, de gevolgen gelinkt aan de crisis, een top 5 van de meest vermelde merken in deze context, de sectoren en persoonlijkheden die het meest genoemd werden tijdens de voorbije week en nog veel meer!

Insights week 1 (21/03/2020 - 27/03/2020)

Na een onvermijdelijk rustiger weekend in de print- en webmedia is het interessant om op te merken dat de media-aandacht voor het coronavirus een piek bereikte op donderdag 26/03/2020 met niet minder dan 126.221 vermeldingen op één dag. In totaal verschenen er 708.259 vermeldingen en 21.586 artikels over het coronavirus in één week (21/03/2020 - 27/03/2020).

Ook moet worden opgemerkt dat het coronavirus meer media-aandacht lijkt te krijgen in de Franstalige pers dan in de Nederlandstalige publicaties. 58,87% van de artikels die vorige week over covid-19 verschenen waren Franstalige artikels, tegenover 41,13% Nederlandstalige artikels. Het is ook niet verwonderlijk dat gezondheid veruit de meest besproken kwestie is die verband houdt met het coronavirus, naast politieke en economische kwesties.

We stelden vast dat de supermarkten Delhaize en Colruyt heel regelmatig werden vermeld in de artikels over Covid-19, maar AB Inbev wordt veruit het meest vernoemd tijdens deze crisis. Ook de inspanningen van het Rode Kruis zijn merkbaar in de Belgische media, qua vermeldingen over Covid-19 staan ze namelijk op de vierde plaats.

Ondanks deze ongeziene crisis in België is het interessant om op te merken dat het de Amerikaan Donald Trump is die in de Belgische me"dia nog steeds de persoonlijkheid is die het meest regelmatig met het coronavirus wordt geassocieerd. In één week tijd zijn er maar liefst 878 vermeldingen geweest over Donald Trump gelinkt aan de coronacrisis. Daarnaast zijn er ook talrijke vermeldingen van politici als Sophie Wilmès en Maggie de Block, net als van de Belgische viroloog en epidemioloog Marc Van Ranst.