Today en mortierbrigade lanceren het nieuwe Crelan

Crea / News

Door de overname van AXA Bank in 2022 wordt Crelan in 2024 de op vier na grootste bank van België. De ideale gelegenheid om het merk te herbekijken binnen die veranderde context. Branding agency Today zorgde voor een grondige herpositionering en vertaalde die naar een nieuwe visuele, verbale en sonic identiteit. 62MILES-familielid mortierbrigade stond in voor het communicatieplatform en de bijbehorende lanceringscampagne. ​ 

PUB sprak met Vincent Van Zande (Crelan), Mathias Delmote (Today) en Joost Berends (mortierbrigade). Dat interview vindt u hier.

Marktpositie

Onderzoek toonde aan dat Crelan een weinig uitgesproken dna had en een onduidelijke positie in de markt. Terwijl Crelan wel degelijk alle producten van een grootbank aanbiedt, wekte het de indruk niet voor een breed publiek te zijn.  Today definieerde een nieuw Crelan dat die pijnpunten wegneemt en een brede koepel vormt waarbinnen ook AXA Bank kan aarden. De hoofdboodschap? Bij Crelan krijg je alle producten die je van een grote bank verwacht – betalen, sparen, lenen, beleggen – maar dan op de Crelan-manier gebracht. Namelijk: door en door persoonlijk. De lokale kantoorhouders garanderen die individuele benadering, en dat bij een bank met 1,5 miljoen klanten.

Het kaf van het koren 

Om de broodnodige inhoudelijke verbreding te realiseren, drong ook een aanpassing van de visuele identiteit zich op. Het huidige logo klopte met de landbouwroots van Crelan, maar wekte de perceptie van een heel specifiek aanbod. “De korenhalm is uit het logo verdwenen, maar we kozen wel voor een sterke correlatie tussen oud en nieuw. Zowel om deels de visuele herkenbaarheid van het merk te bewaren, als om te zorgen voor de geleidelijke merktransitie die het beste past bij een retailbank zoals Crelan.” zegt Mathias Delmote, Strategic Director bij Today

Geleidelijke implementatie 

Elf flagship-kantoren krijgen als eerste een nieuwe look, waarna over een periode van twee jaar alle kantoren geleidelijk gerebrand worden. Een nieuw interieurconcept zal de persoonlijke aanpak van Crelan tastbaar maken, terwijl het exterieurconcept flexibel toepasbaar is op de brede waaier aan Crelan-kantoren. Today nam ook de UI van de website, app en homebanking onder handen.

Lancering door mortierbrigade 

mortierbrigade ontwikkelde een nieuw creatief platform voor de bank. “Wie vandaag z’n bank wil bereiken, belandt vaak bij een callcenter of een chatbot. Bij Crelan neemt je vertrouwde agent de telefoon op en is het kantoor dichterbij dan je denkt. Crelan is een grote bank met de service van een kleinere. En dat is verrassend in deze tijden waar persoonlijke service steeds exclusiever wordt. Onze nieuwe baseline, ‘Crelan, daar wordt u beter van’, benadrukt dat unieke voordeel.” zegt Joost Berends, Executive Creative Director. De komende maanden komt het nieuwe koepelconcept tot leven, dat helemaal draait rond de positieve verrassing en dit via alle mediakanalen. Van tv tot krant, en van online tot radio: elke uiting vertelt het grote publiek over de verrassende betrokkenheid van de Crelan-agenten, waardoor je beter wordt van bankieren met Crelan.

Credits

Client: Crelan
Client contacts: Vincent Van Zande, Frank Van Hees, Kurt Surmont, Laura Spaepen, Dave Geers & Heidi Verpeet

Agency: mortierbrigade
Partner & CEO: Jens Mortier
Partner & Executive Creative Director: Joost Berends
Partner & Brand Design Director: Philippe De Ceuster
Creatives: Frédéric Zouag & Nicolas Gaspart
Client Services Director: Catherine Hamers

Production Director: Charlotte Coddens
Strategic Director: Vincent d’Halluin
Strategy: Maaike De Wae
Media Strategist: Chenling Zhang
Account Director: Lore Debulpaep
Account Manager: Lise Vanaverbeke
Account Executive: Emma Robberechts
Social Lead: Lisa Smets
NL Copywriter: Michiel Baeten
Design Agency: Today
Creative Director & Partner: Tom Andries
Verbal & Sonic Director: Sam De Vriendt
Graphic Designer: Hannes Tilburgs
Account Director: Koen Kreynen
Cross Media Designer/DTP: Vito Latorrata, Matthias Yzebaert
Motion Designer: Jelle Stroo

Production Company: Hamlet
Director: Julien & Quentin
Executive Producer: Ruben Goots / Jason Felstead / Mathias Kerner Producer: Pim Verhaert
Post-producer : Dominique Ruys
DOP: Edouard Le Grelle
Casting: We Want You casting
Art Director: Clarisse d'Hoffschmidt / Milosz Martyniak
Costume Designer: Fiona Rombaut
Make-up: Emilie De Roo
Editor: Marie-Réglisse Monsimier
Grading: Nicolas Gautier
Post-production company: Moxy
Soundstudio: Sonhouse