ROSSEL: context maakt een wereld van verschil

{PARTNER CONTENT}
Beïnvloedt de tekst rond je advertentie de impact ervan? Spontaan zou je denken van wel. Reclame voor een revolutionaire vishengelwerpmolen komt helemaal tot zijn recht in een vrijetijdsrubriek over hengelsport. De lancering van een nieuwe elektrische auto past dan weer naadloos bij een artikel over duurzaamheid. En een advertentie voor een zonnecrème is totaal op haar plaats bij een vakantiespecial. Als je een reclamecampagne organisch integreert in een passende redactionele context, maak je meer kans om de aandacht te trekken.
Relevantie troef!
In 2024 verdwijnen de third-party cookies. Maar dat biedt adverteerders ook nieuwe mogelijkheden. Hypergepersonaliseerde advertenties wekten inderdaad wel eens een negatief gevoel op. Contextuele marketing daarentegen biedt een soort natuurlijke omgeving voor je product, zodat het authentiek, vertrouwd en geloofwaardig overkomt. De troeven? Je bereikt je doelgroepen in elke fase van de customer journey en je integreert je advertentie in een gunstige context, via het meest gepaste kanaal. Daardoor zijn mensen meer geneigd om hun persoonlijke informatie te delen.
Dit is een onmisbare techniek voor je doelgroepenstrategie. Je linkt je product aan content die bij je merk, waarden en engagement aanleunt. Dergelijke ‘natuurlijke’ targeting heeft niets dan voordelen: het doelpubliek onthoudt je reclameboodschap beter, het versterkt de koopintentie en consolideert het imago van je merk.
Een recente biometrische studie (‘The Context Effect’ - Integral Ad Science and Neuro-Insight - 2021) toont aan dat de hersenen makkelijker advertenties onthouden die bij de context passen. ‘Het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het pragmatische geheugen wordt 23% meer geactiveerd. Dit is waar o.a. kernboodschappen, calls-to-action en merkelementen opgeslagen worden.’ Als informatieve advertenties met passende inhoudelijke artikels gecombineerd worden, dan helpt dat ook om de details beter te onthouden. Belgische marketeers zijn alvast overtuigd: 3 op de 4 gebruiken contextuele marketing (ook wel contentmarketing genoemd) al in hun communicatiestrategieën.
Soort zoekt soort
In de pers wordt reclame minder opdringerig ervaren. Over het algemeen is het engagement van lezers tegenover hun medium een goede graadmeter van hun engagement tegenover de aanwezige advertenties. Brand safety en zichtbaarheid zijn essentële criteria geworden in de mediaplanning. Volgens de 2023 Brand Safety Poll van IAB Europe ‘vindt 97% van de respondenten het belangrijk om in een kwaliteitsvolle mediaomgeving te opereren. 84% is bereid extra te betalen om met hoogwaardige, betrouwbare en high-end partners in zee te gaan.’
De wetten van de aantrekkingskracht
Als grootste nieuwsprovider in Franstalig België, met 1.037.400 lezers (40,7% print, 43,7% web, 16% print & web), heeft Sudinfo ‘Plan B’ gelanceerd, redactionele content gewijd aan tips, aanbiedingen en goede deals. De uitgever van lokale multimedia-pers wil hiermee lokale informatie aanbieden, zowel in zijn kranten als digitaal. Demetrio Scagliola, hoofdredacteur van Sudinfo, vertelt dat het bedoeling is dat journalisten gezinnen helpen om de beste deals te vinden, om oplichting te voorkomen en om hun financiën onder controle te houden.
Zulke thematische artikels zijn de perfecte context voor adverteerders: hun aanbiedingen passen perfect bij ‘Plan B’ als een mooie oplossing in lijn met de redactionele tips van het medium, ook al is het reclame. Het thema boeit lezers enorm, want de Belgische consument is inderdaad op zoek naar goede deals: 75% van de Franstaligen wil bijvoorbeeld wel eens iets goedkoper kopen om zichzelf zo af en toe te kunnen verwennen* en 85% zegt promoties op de kop te willen tikken (Poll Sud 2023-studie — Rossel Advertising). Een promotie is dan ook het op een na belangrijkste criterium dat speelt bij een aankoop, net na het vertrouwen in het merk (Pulsar 2023-studie — Space).
Een redactionele context die loont
Als antwoord op het verdwijnen van third-party cookies biedt Rossel Advertising een waaier aan lokale redactionele content met toegevoegde waarde waar adverteerders hun boodschap aan kunnen koppelen. De thema’s zijn ongelooflijk divers: zo is er sport natuurlijk, met het EK voetbal en de Olympische Spelen in het verschiet, maar ook kunstmatige intelligentie of acties in samenwerking met de adverteerder, zoals de uitzending ‘La Grande Wadrouille’ (een toeristische ontdekkingstocht door Wallonië).
‘Plan B’ gebruikt contextuele marketing op drie sleutelmomenten in het jaar: april focust op het huis (renovatie, decoratie, tuin enz.), september is de geldmaand (tips en trucjes om dagelijks geld te besparen) en december zoomt in op de feestdagen (feesten aan een prijsje). Of wat dacht je van de grote lenteschoonmaak, de stortvloed aan uitgaven aan het begin van het schooljaar in september en al die feestperikelen in december: deze drie evenementen zijn geknipt voor adverteerders die een redactionele context zoeken die past bij hun reclamecampagnes.
We zoeken met plezier de redactionele context die bij jouw reclamecampagne past.
Wil je onze lezers optimaal bereiken? Neem dan contact op met je contactpersoon bij Rossel Advertising.
Responsable du développement commercial et marketing H/F - Réseau des Médias de proximité (FR)
APPEL A CANDIDATURES Le Réseau des Médias de proximité recrute un.e « Responsable […]
Corporate PR Account Manager Walkie Talkie
WALKIE TALKIE IS ON THE LOOKOUT FOR A CORPORATE PR ACCOUNT MANAGER WALKIE […]
Marketing and Admissions Director - The British School of Brussels
We’re looking for a Marketing & Admissions Director to join our amazing team at The […]
Customer Engagement Strategist - Christelijke Mutualiteit
Bedrijfsomschrijving Werken bij CM, is werken met goesting. Want bij CM heb je […]