Roularta geeft Roeselare een nieuw bos

News / Sustainability

Zoals PUBnews eerder al kon melden: dit najaar plant Roularta in twee dagen tijd een bos van 15.000 bomen in de groenzone rond het bedrijf. De bosaanplant past in de Green Deal Bedrijven en het biodiversiteitsprogramma 2021 dat Roularta ziet als een breed gedragen maatschappelijk project in samenwerking met Natuurpunt Mandelstreke, Agentschap Natuur en Bos, Buro Bossaert en Tuinaannemer Veys.

De 15.000 inheemse bomen werden gekweekt bij Boomkwekerij Schepers in Tielt. De eerste 7500 bomen worden op vrijdag 26 november geplant door de leerlingen van de scholen van de Sint-Michiel Scholengroep. Op zaterdag 27 november 2021 planten medewerkers van Roularta, buurtbewoners en vrijwilligers de volgende 7500 bomen in het bijzijn van Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir en burgemeester Kris Declercq van Roeselare.

Het 1,2 ha grote bos van Roularta maakt deel uit van een 5,8 ha groene zone die Roularta toewijst aan wilde natuur en biodiversiteit. De rest van de zone bestaat uit 2,1 ha aan gesinusmaaide (om de drie jaar gemaaid om verschillende houtstructuren te bekomen, wat voordelig is voor insecten) bloemen- en grasweide, 5900 m2 aan wandelpaden in gras, 10.280 m2 met heesters begroeide groenbuffers en 9860 m2 aan grasvlakte als evenementenweide. Met deze groene zone geeft Roularta aan medewerkers, buurtbewoners en andere wandelaars de kans om voluit van de natuur te genieten. Met deze aanpak wil Roularta een voorbeeldrol vervullen als biodivers en duurzaam bedrijf. Het trekt dit beleid door in al zijn bedrijfsprocessen. Als media- en communicatiebedrijf engageert Roularta zich niet alleen om zelf te handelen, maar ook om die boodschap van biodiversiteit en duurzaamheid te communiceren via de eigen media. Het wekelijks businessmagazine Trends trekt met zijn programma ‘Change The Game’ voluit de duurzame kaart. Knack lanceerde dit jaar het succesvolle ‘Maai Mei Niet’.

Om dit beleid te kunnen realiseren stelde Roularta een Green Deal-team samen dat jaarlijks een Biodiversiteitsplan uitwerkt en uitvoert. Behalve de aanplant van 15.000 bomen voorziet het plan dit jaar ook in het aanbrengen van drie insectenhotels en tien informatieborden in samenwerking met Ecovery, de specialist in nestkasten, faunavoorzieningen en ecologische constructies uit Ruiselede; een landart van de West-Vlaamse kunstenaar Jean-Louis Muller in de vorm van het nieuwe logo van Roularta; en het uitgraven van de wadi-vijver met een ondiepe oever voor moerasplanten. De voorbije jaren werd al een waterbekken gegraven met een struikengordel; een border aangeplant en hagen en bomen geplant op het parkeerterrein; vijf nestkasten en een torenvalknestkast aangebracht; een bloemenweide ingezaaid met zandheuveltjes voor zandbijen en groefbijen; een imker aangetrokken met ondertussen vijf honingbijkasten; een wandelpad van 1 mijl en een petanqueterrein met bomen aangelegd. Francis De Nolf (Raad van Bestuur RMG): “Met al deze initiatieven wil Roularta zowel een voorbeeld stellen als bouwen aan de toekomst door wezenlijk bij te dragen aan natuur, biodiversiteit, milieu en klimaat.”