Rudi Vranckx en Elena Milashina eredoctor op Werelddag van de Persvrijheid

Awards / News / People

Rudi Vranckx © VRT

Rudi Vranckx © VRT

Aanstaande vrijdag 3 mei, op werelddag van de persvrijheid, organiseren de Vrije Universiteit Brussel (VUB), Université Libre de Bruxelles (ULB) en tal van andere partners Difference Day. Deze dag staat in het teken van vrije meningsuiting en vrije pers. Twee journalisten die dagelijks hun leven riskeren om de waarheid aan het licht te brengen, krijgen tijdens Difference Day een eredoctoraat: VRT-oorlogsjournalist Rudi Vranckx en de Russische onderzoeksjournaliste Elena Milashina. Die dag houden studenten ook een speakers’ corner in de Ravensteingalerij en verkondigen ze vrij hun mening over thema’s zoals diversiteit, ecologie en ongelijkheid.

Het programma van Difference Day – met debatten, lezingen, workshops, expo en prijsuitreikingen – vind je op www.differenceday.com.Wie controleert de waarheid?
Het gaat bergaf met de persvrijheid in de wereld. In alsmaar meer landen heerst er een klimaat van haat jegens de nieuwsmedia en wordt het alsmaar gevaarlijker werken voor journalisten. Dat blijkt uit de ‘2019 World Press Freedom Index’ die deze maand gepubliceerd werd door Reporters zonder grenzen. Bovendien is desinformatie, vaak in de vorm van fake news, nog steeds aan een opmars bezig. Hoe weten we nog wat waar is en kunnen journalisten en een kwalitatieve pers hierin een rol spelen?
De Verenigde Naties zetten op 3 mei het belang van vrije pers wereldwijd in de verf. De VUB en ULB trekken mee aan de kar en organiseren op deze datum met tal van partners voor de 5de keer op rij ‘Difference Day’. Het centrale thema is ‘wie controleert de waarheid?’. Beide universiteiten reiken die dag gezamenlijk 2 eredoctoraten uit aan journalisten die hun leven riskeren om de waarheid over conflicten en politieke machtsstructuren aan het licht te brengen.
Eredoctoraat voor Rudi Vranckx
Rudi Vranckx is een van de meest bekende Belgische journalisten. Dat heeft hij vooral te danken aan zijn verslaggeving over internationale conflicten. Wat hem daarin bijzonder maakt, is dat hij in zijn verslaggeving naar journalistieke meerwaarde zoekt door het menselijke aspect van de oorlog te belichten.
Elena Milashina

Elena Milashina


Eredoctoraat voor Elena Milashina
Elena Milashina is een Russische onderzoeksjournalist voor de onafhankelijke Russische krant Novaja Gazeta. Ze staat als onderzoeksjournalist bekend om haar uitgebreide onderzoek en kritische artikelen over de schending van mensenrechten en overheidscorruptie. Ze deed onder meer onderzoek naar de vervolging van LBHT in Tsjetsjenië en andere delen van de Russische Noordelijke Kaukasus. In oktober 2009 won ze de Human Rights Watch Alison Des Forges Award voor buitengewoon activisme. In 2013 ontving ze de International Women of Courage Award.
Marcela Turati

Marcela Turati


Honorary title for freedom of expression voor Marcela Turati
Aan de vooravond van Difference Day reiken VUB en ULB de honorary title for freedom of expression uit aan de Mexiaanse freelance journaliste Marcela Turati, een onafhankelijke Mexicaanse journaliste die verslag uitbrengt over de schending van mensenrechten en de gevolgen van de Mexicaanse drugsoorlog. Ze schrijft onder andere voor Proceso Magazine, een Mexicaans nieuwsmagazine, en Nieman Reports, een driemaandelijks tijdschrift over journalistiek van de Nieman Foundation van Harvard University.Speakers’ corner over diversiteit, ecologie en ongelijkheid
Na Londen en enkele andere wereldsteden heeft nu ook Brussel voor één dag een Speakers’ Corner. Studenten van de VUB, ULB, Erasmus Hogeschool Brussel (EHB) en IHECS die zich zorgen maken over de toekomst van onze maatschappij nemen deel en krijgen de mogelijkheid om met een publiek te communiceren. Met de speakers’ corner willen de organisatoren een extra stimulans creëren tot het open en vrij uiten van visies.