Smoobees: patisserie heruitgevonden?

Communication / Innovation / News / Retail

Puratos, een Belgische en internationaal actieve producent van ingrediënten voor de bakkerij-, patisserie- en chocoladesector lanceert Smoobees, een innovatie die surft op de nieuwste consumententrend - textuur is de nieuwe smaak. Smoobees zijn zachte pareltjes met een smeuïge textuur die tegelijk zorgen voor een rijke smaak in elke hap. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken en zijn anders dan alle andere producten die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn. Ze laten bakkers niet alleen toe om een zachte en crèmige textuur toe te voegen aan gebak zonder injectieapparatuur, maar het biedt hun ook een nieuw smaakpalet om mee te spelen. "Geïnspireerd door de voorkeuren van de consument biedt de smeuïge textuur en het rijke smaakprofiel van Smoobees een nieuwe zintuiglijke en visuele smaakbeleving," zo luidt het. Via Taste Tomorrow, 's werelds grootste consumentenonderzoek voor bakkerij, patisserie en chocolade, identificeerde Puratos de laatste consumententrends. "Een trend die uit de enquête naar voren kwam, was het groeiende belang van textuur. Voor de consument is textuur nu de nieuwe smaak," zegt Daniel Malcorps, CEO van Puratos. "Door middel van Smoobees hebben we deze trend omgebogen naar een echte innovatie die gemakkelijk kan worden gebruikt in een professionele bakkerijomgeving".

Het toevoegen van vullingen, vers fruit of andere inclusies kan voor producenten vaak een technische uitdaging zijn (nood aan injectieapparatuur, diepvriesopslag, beperkte bakstabiliteit, ...). Puratos' innovatie gaat deze uitdaging aan: het biedt producenten een nieuwe creatieve speeltuin, zonder dat ze hun productieprocessen moeten aanpassen.  Terwijl andere inclusies bovendien na verloop van tijd een cake kunnen uitdrogen (gedroogd fruit, chocoladestukjes, ...), voegt Smoobees in smeuïge, rijke pareltjes extra smaak en versheid toe aan elke hap van het gebak. "Bestaande inclusies leveren vaak niet de gewenste smaakintensiteit of het gewenste authentieke smaakprofiel waar patissiers naar op zoek zijn. Met Smoobees kunnen we in de toekomst elke denkbare smaak in gebak opnemen, wat het creatieve potentieel voor nieuwe ontwerpen opent," aldus Boris Willo, hoofd van de patissiers bij Puratos en Frans geschoolde patissier.

Innovatie ontwikkeld met Belgische partners

Dit nieuwe product heeft zijn wortels voor 100% in België en werd gecreëerd door de Puratos R&D-afdeling in Groot-Bijgaarden. Studenten van Vlerick Business School voerden een internationaal marktonderzoek uit om het marktpotentieel te begrijpen. In samenwerking met Belgische verpakkingsproducenten werd een innovatieve verpakking ontwikkeld die 100% recycleerbaar is en even gemakkelijk te openen is als een chipszakje. Het pilootproject kreeg steun van het Vlaams Gewest via VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen). Ten slotte gebeurt de productie van Smoobees ook in België.