Solidaris en HeadOffice streven naar meer erkenning voor zwangerschapsverlies

Crea / News

Bijna 1 op de 4 zwangerschappen eindigt in een zwangerschapsverlies. Dat is bijzonder veel. Vele sterrenouders moeten een onvoorstelbaar groot verlies verwerken in een wereld waar alles vooruit moet gaan.

Daarbij is praten over zwangerschapsverlies vaak nog taboe. Solidaris, het socialistische ziekenfonds, besefte dat ook. Daarom startten zij een project voor de vorming van hun zwangerschapsconsulenten. Die medewerkers kregen een bijkomende opleiding om vrouwen of koppels die met een zwangerschapsverlies worden geconfronteerd, te ondersteunen. Om het taboe nog meer te doorbreken, wilde Solidaris een grotere campagne opzetten en zag in HeadOffice de geschikte partner.  

Uit voorafgaande gesprekken met lotgenoten, vroedvrouwen, psychologen en andere experten bleek dat er naast het taboe ook nog een groot gebrek aan erkenning uit de omgeving heerst. Als antwoord lanceerden HeadOffice en Solidaris de campagne ‘Erken mij’. Via eigen en gerichte onlinekanalen wordt er opgeroepen voor meer erkenning voor zwangerschapsverlies. Voor mensen die meer informatie en hulp wensten, wordt de weg gewezen naar het platform www.erkenmij.be. Alles draait er rond de erkenning waar sterren- en vlinderouders en hun omgeving zo’n nood aan hebben.  

Het platform biedt tips van experts, manieren om herinneringen te bewaren, hulp voor de lastige administratieve kant en herkenbare getuigenissen. Leden van het ziekenfonds die een zwangerschapsverlies meemaken, krijgen ook een ‘erken mij’-invulboekje om waardevolle herinneringen tastbaar te maken, gevoelens neer te schrijven en verdriet te verwerken. En voor ouders die er nood aan hadden, wees HeadOffice de weg naar de opgeleide zwangerschapsconsulenten van Solidaris. 

“Hoe meer we erover praten, hoe sneller het taboe over zwangerschapsverlies doorbroken wordt,” zegt Paul Callewaert, algemeen secretaris Solidaris. “Op die manier kan er meer aandacht komen voor rouwverwerking.” 

Maakte jij of iemand in je omgeving een zwangerschapsverlies mee? Je kan steeds terecht bij Solidaris en op www.erkenmij.be.