Springbok & Ethias tillen creatief proces naar een hoger niveau met generatieve AI

Crea / News

Digitaal & creatief communicatiebureau Springbok en verzekeraar Ethias omarmen generatieve AI in hun meest recente nationale campagne. Samen creëerden ze nieuwe dynamische 3D-karakters, ook wel ‘Ethis’ genoemd, door geavanceerde AI-technologie te gebruiken in het ontwerpproces. De aanpak biedt een antwoord op de groeiende vraag naar premium productie, personalisatie en snelheid in marketingcampagnes.

Een nieuwe manier van ontwerpen

Springbok ontwikkelde voor dit project een aangepaste workflow, waarbij het design-team basisfiguren ontwierp met geavanceerde AI-technologie, die ze vervolgens handmatig verbeterden. 

Jeroen van Norren, creative AI lead bij Springbok, legt uit: "We vertrokken vanuit de waarden en stijlgids van Ethias om een generatief AI-model te trainen. Zo hadden we een goede basis voor de typetjes. Daarna hebben we verschillende typische Ethias-merkelementen toegevoegd in een text-to-image model. En dat resultaat staken we opnieuw in een feedbackloop met Stable Diffusion, tot elk figuur helemaal af was. De laatste stap was de kwaliteit van de ontwerpbestanden verbeteren om de personages nog realistischer en aantrekkelijker te maken, en om ze in hoge resolutie te kunnen exporteren voor drukwerk."

Technologie als drijfveer voor creativiteit

"Door AI te gebruiken in onze creatieve processen verbeteren we niet alleen onze efficiëntie," benadrukt van Norren. "We verleggen ook de grenzen van wat er mogelijk is op het vlak van character design. ‘Menselijke creativiteit blijft een essentieel onderdeel van het proces, maar dankzij de technologie hebben we meer creatieve mogelijkheden en is de kwaliteit van uitvoering en productie erg hoog."

Dries Olemans, head of strategy, communication & innovation bij Ethias, vult aan: "Onze Ethi’s zijn een van onze meest kostbare en meest geliefde brand-assets. We bewaken dan ook zeer behoedzaam hun specifieke eigenschappen en karakteristieken. De nieuwe AI-oplossing van Springbok maakt het ons echter mogelijk om de menselijke inbreng in strategische en creatieve concepten te verzoenen met een snelle en hoogkwalitatieve karakterontwikkeling van onze geliefde Ethi’s. Dit biedt Ethias een nog breder palet aan nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van onze Ethi’s."

Voor de ontwikkeling van de Ethi’s-personages bepaalden Ethias en Springbok richtlijnen voor ethisch en verantwoord gebruik van AI, onder andere voor de bescherming van auteursrechten. De personages zijn ontworpen voor verschillende mediaplatformen, waardoor ze de merkbetrokkenheid versterken over digitale en traditionele kanalen heen. 

De campagne is te zien op de officiële website van Ethias.

--

Lees ook: {INTERVIEW} AI, AI, AI, LIGGEN CREATIEVE JOBS ONDER VUUR DOOR AI?