Het video agency StoryMe heeft een video gemaakt waarin het 12 verschillende programma’s voor artificiële intelligentie heeft gebruikt. Hoewel de video in de eerste plaats een project was voor de medewerkers van de kmo om hun expertise op het vlak van AI te vergroten, krijgt het filmpje nu internationaal aandacht. Hyper Island in Stockholm, productiestudio’s in de Verenigde Staten en media-agentschappen in Singapore toonden al interesse in hoe de Belgische speler AI niet langer als ‘hype’ bekijkt, maar als standaard tool voor elke productie. “De uitdaging in de sector is om artificiële intelligentie te ‘temmen’ en in elk onderdeel van het werk bij creatieve bureaus te integreren,” aldus Louis Gheysens, CEO van StoryMe.
In mei vorig jaar trok het Gentse creatieve bureau StoryMe met Vincent Buyssens een AI-captain aan. Het doel was om artificiële intelligentie op een verantwoordelijke en ethische manier in te zetten in creatieve projecten. Zo wilde het bedrijf vanuit Gent uitgroeien tot de internationale top in de sector.
De video ‘Welcome to Latent Land’ schetst in iets minder dan drie minuten wat kunstmatige intelligentie voor de creatieve sector in 2024 kan betekenen. De Gentse kmo bundelde daarvoor maar liefst 12 verschillende AI-tools in één filmpje. StoryMe postte de video inmiddels op het sociale medium Reddit, waarna het plots de wereld rondging.
“De beelden hebben we gemaakt in een studio met greenkey. Actrice Marleen Verschroeven vertolkt - in levende lijve - het hoofdpersonage in het filmpje. Nadien creëerden we met onze verschillende beeld- en geluidstechnici de volledige verhaallijn aan de hand van 12 verschillende AI-tools. Niet alleen het klassieke OpenAI en Adobe Firefly, maar ook kunstmatige intelligentie voor video’s zoals Pika Labs en animatietools zoals Kaiber en AnimateDiff, komen aan bod. 40 procent van onze talenten werkten mee aan het filmpje. Dat de video inmiddels interesse wekt bij academici en internationale bedrijven, bewijst dat we met StoryMe een hoog niveau bereikt hebben in de manier waarop we AI kunnen inzetten in creatieve productieprocessen,” vindt Vincent Buyssens, AI-captain bij StoryMe.
2024, AI na de hype
De video is volgens StoryMe niet zozeer bedoeld om kijkers te verbluffen. Hij maakt deel uit van het R&D-proces bij het bedrijf. Het productieproces was met andere woorden een spoedcursus voor de eigen medewerkers om nog beter te kunnen begrijpen hoe elke individuele AI-tool werkt, zodat elk van hen creatiever met AI aan de slag kan gaan in 2024.
“Deze video is het product van een maandenlang intensief onderzoeks- en ontwikkelingstraject. We wilden testen hoe creatief we alle uiteenlopende vormen van AI als bedrijf kunnen inzetten en hoe we als eerste bedrijf die kunstmatige intelligentie kunnen temmen. Op die manier willen we een voortrekkersrol opnemen in de sector. De eerste piek van de AI-hype waarbij iedereen erover spreekt, maar nog niet écht gebruikt, is nu achter de rug. In 2024 komt het erop aan om AI consistent in te zetten, ook in de creatieve sector. Ik ben ervan overtuigd dat AI de creativiteit van werknemers in onze sector niet afbot, maar juist een enorme boost zal geven,” zegt Louis Gheysens, CEO van StoryMe.