Streaming in Vlaanderen zet hak in het zand

Media / News / Research

We keren stilaan terug naar normale tijden. Tijd dus om even terug te blikken op het streaminggedrag van de Vlaming tijdens de lockdown. Op de digitale platformen van de VRT is de impact van het mediagedrag in crisistijd duidelijk merkbaar. De commerciële spelers (DPG Media en SBS Belgium) doen het op het vlak van streamingcijfers niet minder goed. PUB maakte een stand van zaken. 

De Var zette enkele cijfers over de streaming via VRT-kanalen op een rij. In maart 2020 waren er 36% meer unieke streamers voor de VRT-radio’s via eigen apps en sites tijdens de eerste drie weken van de lockdown (Bron: VRT-onderzoek: periode 9/03-29/03 versus periode 01/01-08/03). In de tweede van de lockdown zag het volledig online aanbod van VRT een groei van 55% bezoekers. In april–mei 2020 waren er 33% meer unieke streamers via de eigen apps en sitestijdens de eerste 3 weken van de lockdown (Bron: VRT-onderzoek: 1/04-27/05 versus periode 01/01-08/03). En nog volgens datzelfde onderzoek: Radio 2 kende de grootste stijging in april-mei met een stijging van 64%. VRTNWS.be zag een verdubbeling van het aantal unieke bezoekers (1,3 miljoen t.o.v. 600.000 in januari-februari). En VRT NU zag een verdere stijging van 18% meer browsers in maart t.o.v. februari of 72% meer dan maart 2019.

Bij DPG Media wijst senior press officer Sylvia De Doncker op de mooie cijfers van VTM GO. Maart (de start van corona) was de absolute topmaand met 711.000 actieve gebruikers. Ook april was een zeer mooie maand voor VTM GO met 683.000 actieve gebruikers - de op een na beste maand tot nu toe). In mei zat VTM GO aan 595.000 actieve gebruikers. De Doncker maakt ook de vergelijking tussen 15 januari tot en met 14 maart (precorona) en de periode van 15 maart tot en met 15 mei (corona): "In de coronaperiode hadden we dagelijks gemiddeld meer dan 142.000 gebruikers per dag op VTM GO, een stijging van 40% tegenover de precoronaperiode. In views was het corona-effect nog groter: met gemiddeld meer dan 600.000 views per dag tijdens de coronaperiode zien we daar een stijging van bijna 60%. Wat de content betreft zagen we bij de start van de corona periode een grote stijging bij VTM NIEUWS (meer dan 800.000 views in maart, wat meer dan een verdubbeling is in vergelijking met februari)."

Ook de andere lineaire programma's werden veel bekeken op VTM GO zoals Blind Getrouwd (meer dan 1,3 miljoen views tijdens corona), Liefde voor muziek (meer dan 600.000 views tijdens corona) en Mijn Keuken, Mijn Restaurant (meer dan 550.000 views tijdens corona). Daarnaast werd er ook meer cataloguscontent gekeken op VTM GO: "Vooral bij de reeks Locked up was er een grote stijging (meer dan 830.000 views tijdens corona), mede dankzij de lancering van het derde seizoen begin april. De kids begonnen dan weer massaal het "Middelbaar" te bingen op VTM GO (meer dan 1,25 miljoen views tijdens corona). Tot slot wordt in mei Sara massaal gebinged op VTM GO, mede dankzij de rerun op televisie. Zo zitten we de laatste twee maanden alleen al aan 6 miljoen views voor Sara."

Bij SBS Belgium wijst Niels Pittevils, persverantwoordelijke voor Vier, Vijf en Zes erop dat met Topdokters Corona, Gert Late Night, #corona2020 en de Container Cup Vier de afgelopen weken en maanden meer programma’s dan voorzien produceerde om de thuiszitters zowel te informeren als te entertainen: "Vier en Vijf zorgden niet alleen voor een dagelijkse portie relevante content op het scherm, ook online waren en zijn Vier en Vijf meer dan ooit aanwezig: onze nieuwe online formats Kat Homeparty met Kat Kerkhofs, Viktor Vlogdown met Viktor Verhulst, Wim Zingt met Wim Opbrouck en Hot In Uw Kot met Goedele Liekens zorgden voor een stevige groei in het online bereik van Vier. Zo steeg het bereik van onze zenders tijdens deze lockdownperiode met 16% t.o.v. dezelfde periode vorig jaar (maart-mei). In totaal waren deze online programma’s goed voor meer dan 7 miljoen views over de verschillende online platformen. Ook onze tv-programma’s zoals o.a. De Mol, De Container Cup en Temptation Island scoorden online goed. Lineair sneuvelden er dan weer enkele records: Gert Late Night, Blind Gekocht en De Mol kregen nog nooit zo veel kijkers over de vloer.

Maar dat is niet alles. SBS en Telenet lanceerden op 1 april ook nieuwe afleveringen van de populaire jongerenreeks wtFOCK. "Eigen aan het real-time karakter van de serie volgen we in "wtFOCKdown" de personages in quarantaine via videocalls, video's en berichtjes," licht Niels Pittevils toe. "wtFOCKDOWN sloeg in als een bom bij de Vlaamse jeugd. Dat was niet enkel te merken aan het aantal video views, maar ook aan de vele reacties. De clips op wtFOCK.be werden in totaal al meer dan 2.062.000  keer bekeken. En ook de episodes van eerdere verhalen - beschikbaar op wtFOCK.be en VIJF.be - scoorden goed en werden zo’n 303.000 keer bekeken, goed voor 2.365.000 views in totaal op beide platformen. En natuurlijk blijven we ook nog andere online initiatieven lanceren zoals Julie Vlogt en Jani.be."