Studenten Arteveldehogeschool maken magazine en nieuwswebsite met AI

4schools / News

Wat betekent AI voor de toekomstige job van studenten Journalistiek, Communicatie en Grafische en Digitale Media? Dat zullen 480 studenten van Arteveldehogeschool zelf ontdekken tijdens ‘De Week van Airis’. Van 13 tot 17 februari gaan ze intensief aan de slag met AI-tools zoals ChatGPT, Dall-E en Stablediffusion om een volledige nieuwswebsite en een magazine te ontwikkelen. “Dit helpt ons om het curriculum te updaten naar toekomstgerichte en kwalitatieve leerdoelen,” vertelt Esther Van Tilburg, directeur expertisedomein Communicatie, Media en Design.  

AI onmisbaar in curriculum 

Dall-E en ChatGPT: we geraken er niet over uitgeschreven. Het zijn tools die de manier van schrijven en ontwerpen bij studenten grondig verandert. Tijdens hun studies én tijdens hun toekomstige job. “Studenten willen nu leren wat AI betekent voor hun interesses en vakgebied. Maar ook docenten en onderzoekers binnen onze hogeschool zijn hier volop mee bezig,” aldus Van Tilburg. “De conclusie is helder: AI kan niet ontbreken in het curriculum. We leiden studenten immers nú op om morgen aan de slag te gaan. En dat met toekomstgerichte competenties.”

Man on the moon  

Hoe introduceer je een totaal nieuw kennisdomein in een curriculum als je academiejaar al gestart is? “Dat AI zich zo snel zou introduceren in het onderwijs, had niemand gedacht. Daarenboven is er vandaag amper professionele en jarenlange ervaring om te content creëren met AI om lessen uit te kunnen trekken,” zegt Van Tilburg.

Ingrid Verbanck, hoofd van de Bacheloropleiding Communicatie, vult aan: “We kwamen op het idee van een Man on the Moon aanpak: één groot ambitieus doel vooropstellen en uitvoeren zoals Kennedy destijds deed om op de maan te kunnen landen. Door op grote schaal te experimenteren met AI, verzamelen we op korte tijd veel inzichten. En dat is wat onderwijs moet doen: zoeken naar kwalitatieve inzichten, die inzichten formuleren en doceren op basis van onderzochte ervaringen, bij voorkeur uit eerste hand.” 

480 studenten van de Bachelors Journalistiek, Communicatie, Grafische en Digitale Media gaan in één week een volledige nieuwswebsite maken en een magazine drukken met een oplage van 1000 exemplaren. Een vijftigtal docenten zal de studenten coachen. Ze krijgen ook boeiende informatie mee door externe partners in dit project: In the Pocket, VRT en Mauhn. “We verwachten meer dan zestig artikels, foto's, video's, podcasts en een papieren publicatie gemaakt met de hulp van AI-tools. De studenten zullen niet zomaar leren over AI, ze zullen ervaren wat het is om met AI te werken,” vertelt Verbanck. 

Airis 

Die projectweek kreeg de gevleugelde naam ‘De Week van Airis’. Een verwijzing naar de godin Iris, die in de Griekse mythologie de boodschapper van de goden was en de verpersoonlijking van de regenboog.  “We vonden dat Iris symbool stond voor al onze studenten die met communicatie bezig zijn, of het nu met tekst is, kleurrijke affiches of pakkende foto's en video's,” duidt Verbanck.

Ervaring leidt tot nieuwe kwalitatieve leerstof 

De concrete leereffecten van dit project worden gebruikt om het curriculum van volgend academiejaar te updaten. Ervaring omzetten in kennis is dé manier om kwalitatieve leerstof te genereren. 

“We hebben nog een heleboel vragen en bezorgdheden. Gaan onze studenten morgen nog een job hebben als een AI-tool de krant vol pent, de nieuwste marketingcampagnes bedenkt en uittekent? Wie is eigenaar van een tekst en is een artificieel gegenereerde tekst eigenlijk niet gewoon een moderner woord voor plagiaat?” vraagt Van Tilburg zich af.

Tijdens de projectweek wordt een ethische commissie opgericht die zich over verschillende vragen zal buigen vanuit de praktijk. Ook worden ervaringsverslagen gemaakt om te documenteren of AI kwaliteit, efficiëntie of creativiteit brengt. Er vallen zelfs AI-gemaakte Awards te winnen, ontwikkeld door studenten die met verpakking en 3D-printing bezig zijn. 

“‘De Week van Airis’ is voor ons de manier om onze bijdrage te leveren aan deze fascinerende nieuwe wereld. Een bijdrage die we na afloop graag met iedereen delen,” besluit Van Tilburg.