Slow Down Cake zet aan tot voorzichtig rijden

Communication / Crea / News

Volvo Slow Down-8We rijden voorzichtiger wanneer we een taart vervoeren in onze wagen: 87% van de Belg rijdt voorzichtiger wanneer hij of zij voedsel vervoert. De eerste schooldag is dé dag bij uitstek om extra voorzichtig te rijden. Daarom zal de CEO van Volvo Car Belux, Wim Maes, maandag in Wemmel massaal taarten uitdelen, en dit van de hand van Jeroen Meus. Met deze ludieke actie brengt het automerk een serieuze boodschap en wil het alle automobilisten sensibiliseren om ook de rest van het schooljaar te rijden alsof ze een taart aan boord hebben, voor een veiliger verkeer rond scholen. Terzijde: ook mortierbrigade kwam met een safety cake op de proppen...Volvo Slow Down-9
De taarten, of de Slow Down Cakes, die maandag aan de schoolpoort van de Vrije Basisschool Mater Dei in Wemmel zullen worden uitgedeeld, zijn voor de gelegenheid ontwikkeld door Jeroen Meus. Hij werkte hiervoor samen met zijn vaste patissier, Zuut, die onlangs nog werd bekroond door Gault&Millau tot beste chocolatier. Het is een fragiele taart geworden, met een zanddeegbodem van amper 2,5mm. Dat is flinterdun. De crumble aan de zijkant, is al even gevoelig en ook de ganache monté bovenop de taart zakt in bij hoge snelheid. De taart werd afgewerkt met breekbare plakjes chocolade. De vulling van de taart, een compote van vossebessen, verwijst dan weer naar het Zweedse karakter van Volvo. Een verrukkelijke taart, die je wagen helemaal kan bekladden als je niet voorzichtig en/of te snel rijdt.
Het is geen toeval dat Volvo net maandag, op de eerste schooldag, taarten uitdeelt. De start van het schooljaar gaat steevast gepaard met extra verkeersdrukte. Na de kalme zomermaanden zijn automobilisten dat niet meer gewoon. Dat blijkt ook uit de cijfers van STATBel: vorig jaar steeg het aantal ongevallen in Vlaanderen in september met 14% ten opzichte van augustus, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest steeg dit percentage zelfs met 25%. De omgevingen rond scholen zijn hierbij extra kwetsbaar. Initiatieven als schoolstraten helpen, maar uit een studie van VIAS blijkt dat de meeste ongevallen met kinderen als slachtoffer net buiten die zone plaatsvinden, namelijk tussen 30m en 300m van de schoolpoort.
Dat net Volvo als automerk deze actie opzet is geen toeval. Het merk heeft als ambitie om tegen 2020 geen ernstige of dodelijke ongevallen meer te hebben met nieuwe Volvo’s. Daarom zet de autofabrikant niet alleen in op veiligheidssystemen die ongevallen helpen te voorkomen, maar ook op het sensibiliseren van de automobilist zelf. “Als autobouwer spelen we een grote maatschappelijke rol inzake verkeersveiligheid, daar zijn wij ons bij Volvo enorm van bewust. Aan de ene kant handelen we hiernaar door onze wagens zelf zo veilig mogelijk te maken aan de hand van technologie en innovatie, maar we weten dat dit niet genoeg is. Veilig verkeer bekom je pas wanneer ook de automobilist zijn rijstijl veilig is. Met initiatieven als de Slow Down Cake, proberen we alle automobilisten te sensibiliseren, Volvo-rijder of niet, dat speelt geen rol," zegt Wim Maes.