Technologie twijfelt ook: dertien dilemma’s over innovatie en ethiek

Innovation / News

Technologie twijfelt ook van auteur Filip Van den Abeele werpt een blik op de lusten en lasten van technologie, waarbij het zowel wetenschappelijke vooruitgang als ethische vragen in onze snel veranderende wereld onder de loep neemt. Het boek benoemt de ethische dilemma’s van innovatie en laat zien dat ook technologie soms twijfelt.

In een tijdperk waarin wetenschappelijke en technologische innovaties ons dagelijks leven transformeren, biedt Technologie twijfelt ook (Uitgeverij Pelckmans) een diepgaand inzicht in de positieve impact van deze vooruitgang. Slimme apparaten, zelflerende machines en bigdata-analyse hebben ons leven aanzienlijk verbeterd en eenvoudiger gemaakt, en beloven nog meer opwindende doorbraken in de toekomst.

Maar Technologie twijfelt ook gaat verder. Van den Abeele legt de lezer 13 dilemma’s voor: hoe zullen zelfrijdende auto's omgaan met morele dilemma's op de weg? Wat zijn de ethische implicaties van robots die voor kinderen zorgen? En welke impact hebben zelflerende machines op de arbeidsmarkt? Het boek brengt deze en andere prangende kwesties onder de aandacht en daagt de lezer uit om kritisch na te denken over de grenzen van technologische vooruitgang.

Het boek is gericht op iedereen die meer wil weten over technologische innovaties en die dieper wil nadenken over de bijbehorende ethische kwesties. Technologie twijfelt ook mikt tevens op managers, ondernemers, politici en het onderwijswezen.

Filip Van den Abeele is wetenschapper, ingenieur en ondernemer. Hij was jarenlang chef wetenschap bij de VRT voor programma’s als De laatste show en Ook getest op mensen. Als veelgevraagd keynotespreker over onder meer Industrie 4.0, big data en artificiële intelligentie is hij een warmbloedig ambassadeur van Science, Technology, Engineering & Mathematics (STEM).