Tijd voor een digitale detox?
Belgische gezinnen zijn digitaler en meer verbonden dan ooit, zo blijkt uit een onderzoek van EY bij 2.500 Belgische consumenten. 53% van de respondenten beschouwt het internet nu fundamenteel voor hun sociale leven en 47% vindt het internet erg belangrijk voor hun gezin om thuis te werken of om een bedrijf van thuis uit te runnen. Maar naarmate verbonden apparaten steeds meer centraal komen te staan in Belgische huishoudens, neemt ook de bezorgdheid over de impact ervan toe. Bijna de helft (45%) van de Belgische gezinnen zegt dat ze op zoek zijn naar digitale downtime en meer dan driekwart (77%) zegt zeer bezorgd te zijn om privacy en is zeer voorzichtig met het bekendmaken van persoonlijke informatie via het internet, zelfs wanneer ze een gekende en vertrouwde website gebruiken.
Technologie herdefinieert al jaren de manier waarop we werken, leven en spelen. EY heeft nu voor het eerst een groot onderzoek uitgevoerd dat laat zien in welke mate Belgische gezinnen digitaal zijn geworden. De resultaten van dit onlineonderzoek bij 2.500 Belgische consumenten tonen aan dat de connectiviteit van gezinnen in ons land ongekende hoogtes heeft bereikt:
- 53% van de Belgische gezinnen gelooft dat het internet van fundamenteel belang is voor hun sociale leven
- 49% besteedt meer tijd op internet dan aan televisiekijken
- 47% is van mening dat het internet voor hun gezin van groot belang is om van thuis uit te werken of
thuis een bedrijf te runnen - 67% besteedt wekelijks meer dan 10 uur online
- 72% beschouwt breedband nu als een nutsvoorziening zoals gas of elektriciteit
Verrassend genoeg is de bekendheid met internet-geconnecteerde objecten laag in België, waar slechts 28% van de respondenten bekend is met de term ‘Internet of Things’, (veel minder dan in Frankrijk, waar de bekendheid 39% bedraagt). Toch is er een interesse in smarthomeproducten merkbaar. Hoewel slechts 7% van de huishoudens momenteel een slimme thermostaat heeft, is 37% van plan er een aan te schaffen in de komende 5 jaar.
Naast de opmars van de Belgische digitale huishoudens, toont het onderzoek van EY ook aan dat een groeiend aantal consumenten verdrinkt in het digitale aanbod en zich zorgen maakt over de impact ervan op het gezinsleven. Bijna de helft (45%) van de Belgische gezinnen zoekt actief tijd weg van hun smartphones en andere op internet aangesloten apparaten. Vooral de klanten van de oudere generatie lopen voorop, met 48% van de 45-54-jarigen en 47% van de 65-plussers die streven naar digitale downtime. Dit in tegenstelling tot Frankrijk en Nederland, waar vooral de jongere consumenten de grootste voorstanders zijn van een digitale detox.
Met de recente onthullingen over het gebruik van persoonlijke gegevens door Facebook en Cambridge Analytica in het achterhoofd, toont het onderzoek van EY ook aan dat Belgische gezinnen zich grote zorgen maken over vertrouwens- en privacykwesties. Meer dan driekwart (77%) van hen zegt zeer voorzichtig te zijn met het bekendmaken van persoonlijke en financiële informatie via het internet, zelfs wanneer ze een website gebruiken die ze kennen en vertrouwen. Ter vergelijking: Nederlandse consumenten (68%) zijn iets minder op hun hoede dan hun Belgische buren. Deze bezorgdheid betekent ook dat sommige Belgische gezinnen veiligheid boven nieuwigheden plaatsen. In het onderzoek van EY gaf 38% van de Belgische gezinnen aan dat ze slechts een klein aantal vertrouwde websites gebruiken.
« Naarmate technologie meer en meer centraal komt te staan in alle Belgische huishoudens, neemt de bezorgdheid over de impact ervan op het gezinsleven toe, » zegt Andy Deprez, partner bij EY. « De resultaten van ons onderzoek tonen duidelijk aan dat niet alle gezinnen even snel evolueren: terwijl sommige actief op zoek zijn naar nieuwe producten en diensten, maken andere zich meer zorgen dat bestaande producten en diensten veilig en betrouwbaar zijn. Dit betekent dat het sensibiliseren en versterken van klanten nog nooit zo belangrijk is geweest. »
De volledige resultaten van het onderzoek van EY bij Belgische digitale huishoudens zijn beschikbaar op de website www.ey.com/be/digitalhome.